'Asielzoekers integreren vlotter door vrijwilligerswerk'

Vluchtelingen in de gemeente Groningen moeten sneller aan de slag kunnen als vrijwilliger.
Dat vindt de gemeenteraad. Ook moet duidelijk worden welke kansen ze hebben op de arbeidsmarkt en welke scholing ze nodig hebben.

Beter integreren

De raad besloot woensdagavond unaniem tot het in kaart brengen van de mogelijkheden en onmogelijkheden van vluchtelingen.
Initiatiefnemer van het plan is raadslid Kris van der Veen van GroenLinks: 'Als mensen eerder bezig gaan, kunnen ze beter integreren. In de Tweede Kamer is onlangs al besloten om regels, die dat belemmeren, af te schaffen'.

Plannen bundelen

Van der Veen wijst erop dat er in Groningen al veel gebeurt voor vluchtelingen. Hij noemt onder meer de recente plannen op het gebied van scholing van de Hanzehogeschool. Die onderwijsinstelling heeft een minor-opleiding samengesteld met onderdelen, die vluchtelingen kunnen helpen bij hun integratie. 'We moeten al die plannen bundelen. Dan kunnen we ook beter zien waar nog behoefte aan is', zegt Van der Veen.

Toestroom

Het voorstel van de gemeenteraad hangt samen met de grote stroom vluchtelingen uit Syrië en Eritrea. De stad Groningen heeft momenteel één noodopvang voor 550 vluchtelingen. Het stadsbestuur zoekt naar geschikte locaties voor nog twee asielzoekerscentra met ruimte voor in totaal 1200 mensen.