Redacties regionale omroepen maken zich zorgen over toekomst

© Jos Schuurman/FPS
RTV Noord maakt zich samen met twaalf andere regionale omroepen grote zorgen over de eigen identiteit van de regionale omroepen in de toekomst.
Dat schrijven de redactieraden van de omroepen in een brief aan de Tweede Kamercommissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Samenwerking

In 2017 gaan de dertien omroepen intensiever samenwerken. De Regionale Publieke Omroep (RPO) - zoals de nieuwe organisatie gaat heten - gaat de administratieve taken van de omroepen samenbrengen en wil op die manier de voorgenomen bezuinigingen van zeventien miljoen euro opvangen.
De redactieraden zijn verheugd over het besluit om de afzonderlijke omroepen te laten bestaan, maar vinden dat nog onvoldoende duidelijk is wie zeggenschap krijgt over datgene wat de omroepen afzonderlijk mogen uitzenden.

Inmenging

Ze vrezen een te grote inmenging van het nieuwe landelijk RPO-bestuur dat gevormd wordt door vijf directeuren die ieder een eigen regio vertegenwoordigen. In de nieuwe situatie krijgt RTV Noord, RTV Drenthe en Omrop Fryslân gezamenlijk één directeur.
'Centraal programmatische aansturing vanuit de concessiehouder ligt op de loer, waardoor de kern van de regionale omroep, de inhoudelijke keuzes dichtbij de burger, verloren dreigt te gaan', zo schrijven de redactieraden.

Garanties

De redactieraden vragen meer garanties uit Den Haag. Bijvoorbeeld bij de aanstelling of het ontslag van hun eigen hoofdredacteur.
'Een regiodirecteur of het RPO-bestuur mag nooit zelfstandig beslissen over een voordracht of ontslag van een hoofdredacteur. Een autonome redactie in de regio heeft recht op een autonome hoofdredacteur die geen marionet wordt van het centrale bestuur.'

Vergadering

De Tweede Kamercommissie praat komende maandag met staatssecretaris Sander Dekker over de toekomst van de regionale omroepen en het nieuwe regionale mediabeleid.