Vluchtelingen zijn blij met kleding van Welkom Winkel

Soms zijn het er veertig; laatst 149 op één middag. Vluchtelingen weten de Welkom Winkel in Ter Apel goed te vinden. Ze kunnen er terecht voor onder meer broeken, shirts, ondergoed, schoenen en winterjassen.
Twee onderbroeken

De kleding komt van Groningers zelf en ook van winkels. Zo is er een partij nieuwe schoenen geschonken. Het ondergoed is ook nieuw. Dat koopt het Rode Kruis van donaties die binnenkomen. Iedere vluchteling krijgt twee onderbroeken.

Vrijwilligers

De Welkom Winkel in Ter Apel heeft zeventig vrijwilligers. Elke middag staan er een stuk of zeven in de winkel. Bij de eerste balie zit iemand die de maten van de vluchteling noteert. Bij de uitgiftebalie zoeken de vrijwilligers naar de juiste kleren.

Dankbaar

De familie Jardaly is een week in Nederland als ze naar de winkel komen. Ze zijn dankbaar voor de spullen. 'We zijn alles kwijtgeraakt in ons land. Hier is het veel kouder. Nu hebben we alles gekregen. Bedankt Nederland.'

Take it or leave it

Toch is niet iedere vluchteling zo makkelijk tevreden. Sommigen willen graag sportschoenen; anderen vinden de spullen niet altijd even mooi. 'Maar we kunnen geen ijzer met handen breken. Dit is wat we binnen krijgen. Het is: take it or leave it', aldus coördinator Anita Huiting.