Boek over beruchte Tolberter oudejaarsstunts

'Van Gogh los', zo heet het boek dat Piet de Vries schreef over de stunts die in het verleden in Tolbert werden uitgehaald, door de zogeheten Oudejaarsploeg.
De oudejaarsploeg haalde nogal wat stunts uit. De titel verwijst naar de stunt van de jaarwisseling 2002-2003 die volledig uit de hand liep.

Halve ton losgeld

De Tolberters vroegen een halve ton losgeld voor twee schilderijen die ze zogenaamd in bezit hadden. De Westerkwartierders hadden daar de grootste lol om, maar politie en justitie in Amsterdam konden de grap niet waarderen. Piet de Vries en Hedde Wierenga werden van hun bed gelicht en opgesloten. Ze zaten twee dagen vast in het cellencomplex in de hoofdstad. De nasleep van deze grap duurde twaalf jaar. Pas vorig jaar kwam er een eind aan toen de Tolberters de kosten die de politie destijds had gemaakt hadden vergoed.

Kwajongensstreken

'Van Gogh los' is een boek vol kwajongensstreken. De Vries: 'Niks was ons te dol. Elk jaar opnieuw wisten we wel iets te vezinnen wat de aandacht trok. Zo hebben we eens de raadsleden van Leek ontvoerd en we hebben het grote Leninbeeld van Henk Koop hier gehad. Dat beeld was gekaapt door een andere oudejaarsploeg en wij hadden gehoord dat ze met een dieplader hier over de A7 bij Tolbert zouden rijden. Wij hebben ze aangehouden en op onze beurt het beeld van hen geroofd.'

'Heel wat te stellen'

Zaterdag 21 november wordt het boek gepresenteerd in de Cazemierboerderij in Tolbert. Oud-burgemeester Siepie de Jong van Leek krijgt het eerste exemplaar uitgereikt. De Vries: 'Ze heeft bij al die stunts heel wat met ons te stellen gehad, maar ze heeft ervan genoten.'