Eis: maximale taakstraf voor handel in qat en fraude

© Katherine Kerry/Flickr (Creative Commons)
Tegen een 47-jarige man uit Groningen is de maximale taakstraf van 240 uur geëist wegens handel in qat en bijstandsfraude.
De wijkagent in Paddepoel werd in februari 2014 getipt dat er veel Somaliërs aan de deur kwamen bij de man, die zelf ook uit Somalië afkomstig is. De politie hing een camera op bij de woning en ontdekte dat er in een weekend meer dan vijftig mensen op bezoek kwamen.
In de woning vond de politie 52 bosjes qat en 2800 euro contant geld. Volgens de man had hij dat in tien jaar bij elkaar gespaard en had het niets met de drugs te maken.

Ontmoetingsplaats

De man verklaarde dat zijn huis een ontmoetingsplaats was waar ook qat werd gebruikt. Hij regelde de administratie voor zijn bezoekers en in ruil daarvoor kreeg hij wel eens gratis qat. Hij verdiende er niets aan en hij was evenmin de dealer, stelde hij.
De officier van justitie zag dat anders. De man, die een uitkering had, had geen aangifte gedaan van werkzaamheden zoals het uitdelen van de qat onder zijn kennissen en het bijhouden van hun administratie. Daarmee zou hij de gemeente voor zo'n 17.500 euro hebben benadeeld.

Sociaal gebeuren

Volgens advocaat Robert Eefting moet er niet zo zwaar aan getild worden. 'Qat gebruikt iedereen in Somalië, het is een heel sociaal gebeuren. Maar mannen en vrouwen mogen het niet samen gebruiken. Mijn cliënt is vrijgezel, wat is dan makkelijker dan dat de mannen samen bij hem qat kauwen, gezellig samen tijdens een voetbalwedstrijd? Het is een vriendendienst, geen werk.'
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.