Winsum: twee miljoen voor plannen N361

© Google Maps
De gemeenteraad van Winsum stelt twee miljoen euro beschikbaar voor het plan van de provincie Groningen om de N361 aan te passen. Een aantal partijen stemde met tegenzin in.
Alleen Jan Willem Nanninga van de PvdA stemde tegen. Hij voelt zich gedwongen door de overheid om deze beslissing te nemen en vindt dat 'absoluut niet kunnen'.

Hoe dan?

Volgens eenmansfractie Christen Democraten Winsum 2.0, VVD en PvdA is niet duidelijk wat er allemaal met de weg van Groningen naar Lauwersoog gaat gebeuren. Er zijn wel schetsen, maar daarop is nog niet precies ingetekend wat er gaat gebeuren.
De partijen hadden graag meer overleg gehad over het plan. Het is slikken of stikken, aldus PvdA'er Henk de Vink. Ook omwonenden lieten eerder al weten er zo over te denken. Zo vindt Dorpsbelangen Adorp dat inwoners te weinig bij de plannen worden betrokken.
Volgens wethouder Jaap Hoekzema (GemeenteBelangen) staat nog niets definitief vast. Momenteel worden er inspraakavonden gehouden waarin bewoners van onder meer Adorp, Sauwerd en Winsum hun visie kunnen geven op de wijzigingen van N361.

Geld verdampt

Het totaalplan kost 29,45 miljoen euro. Volgens de VVD is het geld dat nu beschikbaar is maar een schijntje. De provincie had in 2011 nog 51 miljoen euro voor de N361. De toenmalige plannen voor de N361 haalden toen de eindstreep niet omdat Winsum daar niet mee instemde.
'Wij stemmen wel in met dit plan omdat we niet weer een fiasco willen zoals toen', vertelt VVD fractievoorzitter Harry Jonkman.