Implanteerbare lenzen winnen van tilliften en roestwerende pasta

Het Groninger bedrijf Ophtec heeft donderdagavond de Groninger Ondernemingsprijs gewonnen. In Martiniplaza wist directeur Erik-Jan Worst de twee medefinalisten, stadsgenoot United Care en Stopaq uit Stadskanaal, achter zich te houden. De implanteerbare lenzen van Opthtec maakten indruk. Ook roemde de jury de doelgerichtheid van Worst en zijn managementteam.
Tilliften

Maar een gelopen koers is het niet. United Care timmert nationaal stevig aan de weg met allerlei hulpmiddelen waarmee mensen met een beperking zich kunnen verplaatsen of verplaatst kunnen worden. De tilliften zijn een begrip bij ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen.

Roestwerende pasta

Stopaq is zelfs een wereldspeler. De roestwerende pasta van het Kanaalster bedrijf wordt steeds meer toegepast door de olie-en gasindustrie in transportleidingen. De pasta voorkomt namelijk ook lekkages. De 300 medewerkers produceren jaarlijks een miljoen vierkante meter van het goedje dat ook nog eens zelfdichtend is.

Familiebedrijf

Toch strijkt het familiebedrijf Ophtec met de eer. Al eerder kreeg het bedrijf onderscheidingen, zelfs landelijke zoals de Koning Willem 1 prijs, maar nog nooit de Groninger Ondernemingsprijs. Directeur Erik-Jan Worst, de zoon van de vermaarde oogheelkundige Jan Worst die de implanteerbare ooglens ontwikkelde, is trots.

Staar

Het implanteren van lenzen, vooral om staar te behandelen, is inmiddels de vaakst uitgevoerde operatie in Nederland. Ophtec slaat de vleugels stevig uit. In het buitenland zijn inmiddels acht vestigingen. Al blijft het met de hoofdkantoor, de productie afdeling en de oogkliniek OMC op en top Gronings.