Omwonenden proberen openluchtvoorstelling Pauperparadijs bij rechter tegen te houden

Niet meer in de tuin kunnen zitten op een mooie zomeravond. Een aantal omwonenden van het Gevangenismuseum Veenhuizen is daar zo bang voor, dat ze donderdag naar de bestuursrechter in Groningen stapten. Dat meldt RTV Drenthe.
Op de binnenplaats van het Gevangenismuseum wordt komende zomer acht weken lang een groot openluchttheater opgevoerd: Het Pauperparadijs.

Per voorstelling verwacht de organisatie maximaal duizend bezoekers. De omwonenden vrezen overlast door de geluidsinstallatie en de honderden auto's van bezoekers. Bezwaren werden door de gemeente afgewezen.

Bemiddelingspoging
De rechter probeerde de zaak donderdag nog op te lossen door bemiddeling. 'Als ik dit lees, denk ik: daar moet u samen toch snel uit kunnen komen', aldus de bestuursrechter.

Beide partijen gingen vervolgens naar de gang om te praten, maar tot een oplossing leidde het niet.

Voorstel
De omwonenden zien het liefst dat de veertig voorstellingen worden uitgesmeerd over twaalf weken, in plaats van acht. Ook zouden elke week twee voorstellingen verplaatst moeten worden van de avond naar de middag.

De gemeente en de initiatiefnemer van Het Pauperparadijs zien daar niets in. 'Als we de voorstellingen verspreiden over een langere periode moeten de acteurs en het personeel langer betaald worden', zegt projectleider Judith Boeijnk.

Het theaterstuk maakt gebruik van de invallende duisternis, dus middagvoorstellingen zijn volgens de projectleider een slecht idee.

Vergunningen en ontheffingen
De rechtszaak richtte zich verder op de door de gemeente verleende vergunningen en ontheffingen. De advocaat van de omwonenden twijfelde of de juiste vergunningen zijn afgegeven.

'Niet alles ligt vast. Als de papieren niet kloppen, maken we dat alsnog in orde. Het is een creatief proces', aldus een vertegenwoordiger van de gemeente.

'Zet maar een te koop-bord in je tuin'
De opmerkelijkste gebeurtenis kwam uit het slotwoord van één van de omwonenden: 'Een ambtenaar van de gemeente zei dat als we het er niet mee eens waren, we maar een te koop-bord in onze tuin moesten zetten.'

Volgens de gemeente Noordenveld heeft de burgemeester persoonlijk excuses aangeboden voor het voorval.

De rechter doet binnen zes weken uitspraak.
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws