Gaswinningsslachtoffer verliest kort geding van de Staat

De gaswinning in Groningen hoeft niet per direct stopgezet te worden. Dat besloot de rechter woensdag in een kort geding dat Sijbrand Nijhoff uit Zijldijk had aangespannen. Hij laat tegenover RTV Noord weten dat hij de zaak heeft verloren.
De uitspraak van de rechtbank is op formele gronden. Volgens de rechter had Nijhoff niet de Staat der Nederlanden maar de NAM moeten dagen. De advocaat van Nijhoff is teleurgesteld dat de rechter niet in is gegaan op de inhoudelijke argumenten van zijn cliënt.
Nijhoff had de Staat voor de rechter gedaagd, omdat die als opdrachtgever voor de gaswinning de universele mensenrechten van Nijhoff zou schenden. Volgens hem is dat het recht op een veilig leven en familieleven.

Kleinkinderen

Sinds Nijhoffs kleinkinderen bij hem thuis op zijn boerderij een aardbeving meemaakten, zijn ze erg bang geworden, vertelde hij tijdens zijn betoog. Ze komen nog zelden bij hun opa en oma over de vloer. Iedere keer als ze op het nieuws horen dat er een beving was, bellen ze bezorgd op of opa en oma er nog zijn.
Vrijdagochtend deed de rechter uitspraak. Na 12.00 uur volgt de motivatie van de rechter.