Cunera duikt in het bier

Hoe Gronings zijn de Groningse bieren? Cunera verdiept zich zondag 15 november in de Groninger brouwerijen.
Brouwerij Martinus

Groningen krijgt steeds meer brouwerijen. Dit weekend gaat Brouwerij Martinus van start in hartje stad. Brouwer Martijn Swierstra leidt Cunera vol trots rond. Z'n eigen brouwerij is voor hem een droom die uitkomt.

Brouwers en huurbrouwers

Eerder dit jaar presenteerden brouwerij Corviri, brouwerij Bax en brouwerij Groninger hun eerste bieren. Bax en Groninger hebben nog geen eigen ketels, maar brouwen hun bier bij brouwerijen buiten de provincie. Huurbrouwers noemen ze dat.

Gronings?

Cunera zoekt uit wat het Groningse bier Gronings maakt. De meeste brouwers halen hun ingrediënten van ver, maar brouwerij Groninger gebruikt spelt van Groningse bodem. Het wordt verbouwd door boer Havenga uit Kloosterburen.

Spelt

Havenga heeft onlangs weer een paar hectare ingezaaid. Met Cunera bekijkt hij de jonge spelt, die een paar centimeter boven de grond staat.

Bier proeven

Bier heeft in Groningen een lange historie. Historicus Beno Hofman vertelt dat er in de Middeleeuwen één op de 20 Groningers brouwer was. Samen met Cunera proeft hij een aantal nieuwe Groningse bieren. Biersommelier Marjolein Smit geeft er uitleg bij.
Cunera over Gronings bier. Zondag vanaf 18.10 op TV Noord, herhaling ieder half uur. Je kunt Cunera ook bekijken via rtvnoord.nl en onze app.