VEH: 'Cijfers van de NAM kloppen niet'

Vereniging Eigen Huis plaatst grote vraagtekens bij de cijfers die minister Kamp de Tweede Kamer heeft verstrekt over de status van de afhandeling van complexe aardbevingsschades door de NAM.
De vereniging vraagt zich af of deze cijfers wel kloppen.
De minister heeft de Kamer beloofd dat vóór het einde van het jaar alle nog bij de NAM openstaande schades zouden zijn opgelost. Volgens de NAM stonden er in oktober nog 58 van deze oude schades open.
In een enquête onder ruim 5700 leden van Vereniging Eigen Huis in het aardbevingsgebied geven maar liefst 226 woningbezitters aan een nog niet opgeloste schade te hebben lopen bij de NAM.

Echte cijfers

De vereniging heeft er bij de Tweede Kamer op aangedrongen dat de echte cijfers boven tafel komen. Het lijkt erop dat de NAM een geheel eigen definitie hanteert van wat een complexe schade is en wanneer deze als opgelost mag worden beschouwd.
Veel oude, nog steeds lopende schadedossiers schuift de NAM af naar het Centrum voor Veilig Wonen (CVW). Daarnaast worden dossiers ook eenzijdig door de NAM gesloten, tot onvrede van de eigenaar. Het is onduidelijk hoeveel oude schadedossiers van voor 1 januari 2015 nu echt zijn opgelost.
Vereniging Eigen Huis wil dat het gegoochel met cijfers stopt en duidelijk wordt hoeveel mensen er al langer dan een jaar op afhandeling van hun schade zitten te wachten. Deze mensen moeten vervolgens met spoed worden geholpen.

Rijdende rechter

Dat zou kunnen door deze zaken niet langer bij de NAM of CVW te laten pruttelen, maar een onafhankelijke arbiter als 'rijdende rechter' in te schakelen, een werkwijze die ook door de Nationaal Coördinator wordt voorgesteld.