Maya Wildevuur wil uitgeleende schilderijen redden van de veilinghamer

© RTV Noord / Wiebe Klijnstra
Kunstenares Maya Wildevuur uit Midwolda wil haar uitgeleende schilderijen terug. Ze worden op dit moment tegen haar zin geveild.
Wildevuur gaf volgens RTV Drenthe eind jaren negentig een tiental schilderijen in bruikleen aan het toenmalige glasmuseum in Hoogeveen. Oprichter Cees van Olst verhuisde vervolgens naar het westen van het land en liet de inboedel van het museum opslaan in een depot in Hoogeveen. Inclusief de schilderijen van Wildevuur.

Onder de hamer

Een paar jaar geleden opende de glaskunstenaar een nieuw museum in Veenhuizen. Dat ging vorig jaar failliet. Alles wat bij het museum hoorde, inclusief de boedel in het depot in Hoogeveen, wordt nu geveild. Van Olst is inmiddels overleden.
Volgens Wildevuur heeft ze jarenlang geprobeerd de schilderijen terug te krijgen, maar dat mislukte steeds. Het zou lastig zijn geweest in contact te komen met Van Olst.

'Soort van diefstal'

Onlangs werd ze op de hoogte gebracht dat de schilderijen en enkele glazen objecten worden geveild. Ze vreest dat ze onder de kostprijs worden verhandeld. 'Ik vind dit een vorm van diefstal. Als ik ze weg wil geven, dan wil ik bepalen aan wie.'
De kunstenares wil door middel van een kort geding ervoor zorgen dat de schilderijen van de veiling worden gehaald.

'Ze horen gewoon bij het museum'

Dat de schilderijen nog steeds eigendom zijn van Wildevuur, betwijfelt curator Jan Maarten Pol. 'Er zijn geen stukken op papier gezet, de spullen liggen al zeventien jaar opgeslagen. Nooit heeft iemand ernaar omgekeken. Wat mij betreft horen ze gewoon bij het museum.'