Medisch tuchtcollege berispt nalatige tandarts die bejaarde vrouw intimideerde

Een tandarts in Groningen is door het Regionaal Medisch Tuchtcollege berispt voor het niet behandelen van een ontsteking in het gebit van een 90-jarige patiënte.
Bovendien werd de bejaarde vrouw uit Sappemeer thuis door de arts en zijn broer bezocht en werd zij naar eigen zeggen bedreigd. De vrouw diende een klacht tegen de arts in. 'Dit geintje zou haar geld kosten', zou zijn geroepen. Hiervan deed de vrouw aangifte bij de politie.
De tandarts is volgens het medisch tuchtcollege niet alleen tuchtrechtelijk tekort geschoten, maar heeft zich met dit onaangekondigd bezoek tijdens de procedure de professionele grenzen overschreden.

Geen actie

De vrouw liet in 2008 twee implantaten plaatsen. Tijdens een controle in juni 2011 bestudeerde de arts langdurig een röntgenfoto maar ondernam verder niets. Achteraf is gebleken dat de tandarts toen al een ontsteking had opgemerkt en was er sprake van vergaand botverlies.

Pijn

De inwoonster van Sappemeer bleef pijnklachten houden. Uiteindelijk stapte de vrouw naar het Martini Ziekenhuis waar de wond werd schoongemaakt. Daarnaast werd ze verlost van een flinke fistel.

'Ongevraagd bezoek'

Het bezoek met zijn broer, nadat de bejaarde vrouw een klacht had ingediend, berustte niet op verkeerde bedoelingen zei de tandarts tegen de tuchtrechters. Voor het college staat echter vast dat het bezoek ongevraagd en onaangekondigd plaatsvond.