Mogelijk minder regels in Stad

Minder regels, het is een veelgehoorde wens van ondernemers, burgers en politici. In de gemeente Groningen gaat het stadsbestuur kijken naar de mogelijkheden.
Op initiatief van D66 en de ChristenUnie wordt de Algemene Plaatselijke Verordening Groningen (APVG) tegen het licht gehouden. Volgens raadslid Koen Castelein van D66 geen overbodige luxe.

Onnodige regels

In de huidige APVG staan 170 regels en die zijn volgens Castelein lang niet allemaal nodig: 'Ik werd onlangs gebeld over het verwijderen van stoepkrijt. Een inwoner van de stad had daar over geklaagd. Op grond van de APVG moet de gemeente het dan weghalen, omdat het valt onder graffiti. Dan vraag ik me af of we ons doel niet voorbij schieten.'
Daarnaast wijst het raadslid op overbodige regels omdat ze al geregeld zijn in andere regelingen als bestemmingsplannen, provinciale regels of nationale wetgeving.
Ook in andere delen van het land zijn gemeenten bezig met het terugdringen van regels. In de Noord-Hollandse gemeente Hollands Kroon zijn onlangs 70 procent van de regels in de APV overboord gegooid. De huidige APV in Groningen dateert van 2009.

Welke kunnen weg?

Welke regels precies in Groningen kunnen verdwijnen weet Castelein nog niet. 'Ik heb het stadsbestuur gevraagd te onderzoeken wat mogelijk is.' Ook wil het raadslid te rade gaan bij inwoners van de stad. 'Stadjers weten vaak heel goed zelf wat anders moet.'
Het voorstel van D66 en ChristenUnie wordt unaniem gesteund door de gemeenteraad. In de loop van volgend jaar moet duidelijk worden of de gemeente Groningen inderdaad met minder regels toekan.