De Noord 9 van zaterdag 14 november

Sinds het voorjaar van 2014 is de Noord 9 de hitlijst van RTV Noord. In deze lijst vind je enkel Groninger muziek.
Iedere week stelt een groep muziekprofessionals de Noord 9 samen uit het aanbod van actuele songs. De Noord 9 is de graadmeter van de Groninger muziek.
Surf naar www.rtvnoord.nl/noord9 voor de meest recente Noord 9 die elke zaterdag in het radioprogramma Café Martini bekend wordt gemaakt.

1. De Troebadoers - In de nacht

Op 1 oktober is het langverwachte debuutalbum van De Troebadoers verschenen. Jan Henk de Groot, Edwin Jongedijk en Alex Vissering hebben de afgelopen maanden aan een album met twaalf liedjes gewerkt. Bij Radio Noord hoor je regelmatig tracks van het album, waaronder de single 'In de nacht'. Het is de opvolger van het succesvolle 'Riekdom', waarmee de Troebadoers in 2014 de Top 10 van Alle 50 Goud binnenkwamen. Sinds oktober trekt het trio met de tweede theatertour langs zalen en theaters. Bekijk de clip van 'In de nacht' op YouTube.

2. Sascha Elisah - The last one

Sascha Elisah is een singer/songwriter uit de Stad. Op haar achttiende is ze naar het Amerikaanse Nashville vertrokken, om zich daar onder te dompelen in de muziekscene. Hoewel Nashville het Mekka van de countrymuziek is, noemt Sascha Elisah haar muziek eerder 'popliedjes met een vleugje country'. Het liedje 'The last one' heeft ze geschreven op verzoek van het Groninger Museum, als onderdeel van een audiotour door het museum. Inspiratie voor het lied is afkomstig van het schilderij 'The Jack Pine' Tom Thomson. Sasha Elisah heeft al gespeeld op Noorderzon en Grunnsonic en haar muziek is gedraaid op 3FM. Met haar kraakheldere stem en aanstekelijke nummers is ze dan ook geen onbekende verschijning meer binnen de Groninger muziekscene. Bekijk de clip van 'The last one' op YouTube

3. Pieter van der Zweep - Zal de liefde winnen

Pieter van der Zweep is een Delfzijlster. Hij zingt al vanaf zijn tienerjaren. Eerst in allerlei bandjes, maar de laatste jaren is hij zonder band op pad. Hij werkt samen met zijn vaste liedjesschrijver en producer Robert Dorn. Hij doet mee aan allerlei talentenjachten: bij RTL 4, bij Radio 538 en bij het online platform Ongekend Talent. In 2011 heeft hij een bescheiden succes als hij samen met zangeres Do het liedje 'Vijf jaar' de hitlijst in zingt voor radiozender 100%NL. In 2013 zingt hij de titelsong van de bioscoopfilm 'Smoorverliefd'. Bekijk de clip van dit liedje op YouTube.

4. Zuver Scheerwol - t Kin mie vandoag niks meer schelen

Zuver Scheerwol is een samenwerking van Sijtse Scheeringa en Fries Wolma. Beide mannen leveren een deel van hun achternaam voor de naam van de band. Al ruim voor het onstaan van Zuver Scheerwol werken Sijtse en Fries samen; bijvoorbeeld bij het maken van Sijtses album 'Swingend deur de nacht' in 1999. In 2011 omringen de twee rockers zich met meer muzikanten en Zuver Scheerwol is geboren. Na 'Ik rok en ik roll', 'Piene in mien haart' en 'Trammelaant op t pladdelaand' is deze single de vierde Noord 9-hit voor Zuver Scheerwol. Alle liedjes zijn terug te vinden op het album 'Doalders' dat deze maand verschijnt. Beluister het liedje van Zuver Scheerwol op Soundcloud.

5. Vanderlinde - In your world

Arjan van der Linde schreef het liedje voor zijn zoon Bas. Na 'Katie Lee' en 'In one day' is 'In your world' de derde single van Vanderlinde in de Noord 9 dit jaar. Ook dit nummer is terug te vinden op het vijfde album van Vanderlinde 'Southbound train'. Dat album neemt de band grotendeels op in het Amerikaanse Cincinnati, bij producer Erwin Musper. Vanderlinde is een Groningse poprock-band rond zanger en songwriter Arjan van der Linde. Vanderlinde is in 2006 gevormd door Arjan van der Linde, drummer Harrie Groenewold en gitarist Christof Bauwens. De eerste jaren speelt de groep vooral stevige rock, inmiddels staat pop en countryrock op het repertoire.

6. Wia Buze - Mag ik din bie die

Het nieuwste liedje van Wia Buze is een Groningstalige versie van 'Mag ik dan bij jou' van Claudia de Breij uit 2009. Ook Jeroen van der Boom heeft een hit met het liedje dat hij eerder dit jaar tijdens de Toppers-concertreeks heeft gezongen. 'Mag ik din bie die' is geschreven door Wia's producer Jur Eckhardt, met wie ze al jaren samenwerkt. Het komt te staan op haar nieuwe album dat nog dit jaar uit moet komen. Momenteel werkt Wia hard aan het inzingen van de liedjes in de studio van Eckhardt in Eelde. Tijdens haar jubileumconcert in Delfzijl op 31 oktober heeft Wia een koninklijke onderscheiding ontvangen. Het lintje is aan Wia uitgereikt omdat ze zich -onder meer- inzet voor goede doelen en de Grunneger toal.

7. Harry Niehof - Bie t wotter

Nieuwe single van het album 'Twijduustern' dat op in juni 2014 is verschenen. Een dag voor de presentatie is Harry Niehof langs elf dorpen in de provincie gegaan. In elk dorp speelt hij een nummer van zijn nieuwe cd. Harry Niehof is al decennia actief in de Groninger muziekwereld. In 2003 ruilt hij het Engels in voor het Gronings. Sindsdien maakt hij vijf Groningstalige cd's, waarvan één met Los Bomberos samen. Bekijk de clip van 'Bie t wotter' via YouTube. Bekijk de clip van Harry Niehof op YouTube.

8. Lars Koehoorn - We could have it all

Lars Koehoorn (1997) komt uit Winschoten. Een paar jaar geleden begint hij met het zingen van volksrepertoire, maar nu legt hij zich toe op popliedjes. Hij werkt samen met producer Niels Lingbeek uit Eelde. In het voorjaar van 2013 verschijnt zijn eerste single 'Feeling alive': dat liedje is veel gedraaid op Radio Noord en haalt zelfs de Noord 19. Na 'Feeling alive', 'This love you've lost', 'Home' en 'Freedom' is 'We could have it all' zijn vijfde single.

9. Kevin Paré - Deze is voor jou

Kevi Paré (1989) is geboren en getogen in de Stad. Als kleine jongen is hij al met muziek bezig. Op z'n zeventiende kiest hij ervoor om zijn droom na te jagen: zanger worden. Maakt hij in eerste instantie Nederlandstalige volksmuziek, in 2011 verlegt hij zijn koers naar popmuziek. Nog wel steeds in het Nederlands. Zijn nieuwe single 'Deze is voor jou' levert hem niet alleen airplay bij Radio Noord op: ook andere regionale radiozenders in het land pakken het liedje op. Kevin schopt het zelfs tot de playlist van de landelijke zender 100%NL. Bekijk de clip van Kevin Paré op YouTube.

Tips

Heb je voor ons Groninger muziektips? Mail ze dan naar muziek@rtvnoord.nl.