Martinitoren zondag mogelijk in Franse driekleur

Op Bevrijdingsdag kleurde de Martinitoren rood wit blauw, net andersom.
Op Bevrijdingsdag kleurde de Martinitoren rood wit blauw, net andersom. © Flickr/Thijs Koetsier (Creative Commons)
De Martinitoren kleurt zondag mogelijk blauw wit rood, uit solidariteit met de slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen in Parijs.
Het idee komt van de Noordelijke Online Ondernemers. Eén van hen is Stef van der ziel, eigenaar van het Groningse bedrijf Jetstream. 'IJs en weder dienende is de Martinitoren zondag gehuld in Franse kleuren', laat Van der Ziel weten aan RTV Noord.
Wethouder Joost van Keulen en burgemeester Den Oudsten staan achter het plan. Van Keulen hoopt dat het lukt om zondag de projectie op de toren te laten verschijnen: 'Qua techniek moeten de puntjes op de i nog worden gezet'.

Website

De Noordelijke Online Ondernemers hebben samen met de gemeente Groningen een website online gezet waarop mensen hun medeleven kunnen tonen. Ook kunnen mensen er ideeën kwijt over de manier waarop Groningen de aanslagen het beste een plekje kan geven.
Burgemeester Peter den Oudsten zegt in het voorwoord op de site 'intens mee te leven met de nabestaanden. Wij voelen ons allen verbonden met het verdriet van de inwoners van Parijs. De aanslag in Parijs is een aanslag op ons allen, onze samenleving en onze vrijheid.'

Potlood

Na de aanslag op het Franse blad Charlie Hebdo in januari dit jaar verscheen een gigantisch potlood op de Martinitoren.
Op Bevrijdingsdag kleurde de Martinitoren rood wit blauw. De Franse vlag is net andersom.