Dode en gewonde bij brand in Vriescheloo

Bij een brand in Vriescheloo is zaterdagnacht een persoon om het leven gekomen. Een ander raakte gewond. De politie kon zondag in de vroege ochtend nog niets zeggen over de identiteit van de slachtoffers.
Het vuur, dat gepaard ging met grote rookontwikkeling, woedde bij een woning aan de J. Buiskoolweg. Volgens de Veiligheidsregio Groningen is de brand door nog onbekende oorzaak ontstaan in een dubbele garagebox achter het huis.

Levenloos

Toen de brandweer het huis binnenging, stond deze vol rook. De brandweermensen konden één persoon levend uit de woning halen. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.
Op de eerste verdieping zagen ze het levenloze lichaam van de ander, maar het was voor de brandweermensen op dat moment te gevaarlijk om langer in de woning te blijven.
'De explosiegevaarmeters gingen af', zegt Coen Vaarkamp van de Veiliigheidsregio. 'Dat betekent dat er een zeer hoge concentratie gas is. De brandweermensen konden niet anders dan zich terugtrekken. Een vreselijke beslissing'.
Ventileren
Ondertussen werd de woning van buiten met water gekoeld. Ook probeerde de brandweer het huis te ventileren. Pas toen Enexis het gas had afgesloten kon er weer geblust worden.

De buren moesten vanwege de hevige rookontwikkeling hun woning verlaten. Later in de nacht konden ze weer terug.

Onwel

Tijdens het bluswerk raakte één van de brandweermensen onwel. Na een korte behandeling in een ambulance kon hij weer verder met zijn werk.
De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand.