Herdenkingsbijeenkomst op Grote Markt voor Parijs gaat door

© Flickr/Jeremy Pollack (Creative Commons)
De herdenkingsbijeenkomst ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen in Parijs gaat zondag door. De gemeente Groningen geeft na overleg met initiatiefnemer Gabby Rialland groen licht.
De bijeenkomst is om zes uur 's avonds op de Grote Markt.


Facebook

Gabby (20) komt oorspronkelijk uit Frankrijk en woont sinds twee jaar in de stad. Ze doet de oproep via
en ondertussen hebben bijna 700 mensen aangegeven te komen.

Charlie Hebdo

'Een vriend van mij raakte ook gewond tijdens de aanslagen, maar gelukkig is hij buiten levensgevaar. Het raakte mij direct toen ik van de aanslagen hoorde. De vorige keer, na de aanslag op het Franse blad Charlie Hebdo, duurde het zeven dagen voor er een herdenking werd georganiseerd. Dat wilde ik nu voorkomen. Hoe eerder, hoe beter', zegt Gabby.
Bij de aanslagen zijn minstens 120 mensen om het leven gekomen. Tweehonderd mensen raakten gewond.
'De bijeenkomst is georganiseerrd vanwege de aanslagen in Parijs, maar het moet ook symbool staan voor vrede en eenheid. Ik vraag mensen ook te denken aan de slachtoffers van alle andere terroristische aanslagen.'

Toespraak Den Oudsten

Burgemeester Peter den Oudsten is aanwezig bij de herdenking. Afhankelijk van de technische faciliteiten zal hij ook een toespraak houden.

'Sympathiek idee'

Een woordvoerder van de gemeente benadrukt dat het om een particulier initiatief gaat: 'Wij vinden het idee van Gabby erg sympathiek en daarom komt de burgemeester ook. We willen haar ondersteunen in de vorm van techniek: een podium, verlichting, enzovoort. Maar voor alle duidelijkheid: het is niet door ons georganiseerd.'

Minuut stilte

Maandag wordt in heel Europa om twaalf uur een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers in Parijs. De gemeente roept de stad op om daaraan mee toe doen: 'Maar we organiseren geen bijeenkomst zoals die van zondag. We hopen dat Stadjers hieraan meedoen op hun werk, thuis of waar ze dan ook maar zijn', zegt de woordvoerder.