Brand in wokrestaurant Stad laait opnieuw op; Rijksweg dicht (update 8:30)

De brand in wokrestaurant Shufu State in de Groninger wijk Lewenborg is opnieuw opgelaaid. Eerder leek het er maandagochtend nog op dat de opgelaaide brand onder controle was.
Later sloegen de vlammen opnieuw uit het dak van het bijgebouw, waarin de keuken van het restaurant zit.

Rieten dak natgehouden

Volgens een woordvoerder brandt het op plekken waar de brandweerlieden moeilijk bij kunnen, in de nok van het gebouw. De brandweer probeert met meerdere blusvoertuigen te voorkomen dat het vuur overslaat naar het resta urantgedeelte. Dat pand heeft een rieten dak.
Het is nog maar de vraag of het hoofdgebouw van de kop-hals-rompboerderij kan worden gered: er bestaat instortingsgevaar voor het compleet uitgebrande voorhuis (met de keuken en de opslag) en er zit 'hitte' in de schuur met het restaurant.

Files

De Rijksweg N360 tussen Groningen en Ten Boer is vanwege de brand afgesloten. Dat leidt tot grote vertraging voor het verkeer, zowel op de N360 als op de oostelijke ringweg.
De provincie raadt weggebruikers aan om een andere route te kiezen. Er is een omleidingsroute ingesteld.

Brand in keuken

Zondagavond brak er rond half twaalf brand uit in de keuken van het wokrestaurant. Op dat moment was er niemand meer in het restaurant.
De brandweer had moeite het vuur te bestrijden, omdat de brand in de kelder begon. Ook kon het vuur zich snel verspreiden, omdat het een groot restaurant is. 'Daarom hebben we een extra bluswagen laten komen. Toen die er eenmaal was, hadden we het vuur snel onder controle', vertelt brandweerwoordvoerder Coen Vaarkamp.
Volgens de brandweer is de keuken verwoest. Ook het restaurant zelf heeft rook- en waterschade opgelopen.

Rieten dak

Toch heeft de eigenaar van het pand - een oude manage - geluk gehad. De brandweer kon ternauwernood voorkomen dat het rieten dak van het hoofdgebouw in brand vloog. 'De brand zondagavond was bijna uitslaand. Als we er een minuut later waren, was het dak in vlammen opgegaan. Dan had het restaurant er waarschijnlijk niet meer gestaan', zegt Vaarkamp.
De oorzaak van de brand is onduidelijk, daar gaat de politie onderzoek naar doen. De eigenaar van het restaurant kreeg via het brandalarm een melding van de brand. Daarop waarschuwde hij gelijk de hulpdiensten.
Maandagochtend laaide het vuur weer op. Door de ingestelde beveiliging werd de brand snel ontdekt. De opgelaaide brand leek snel onder controle, maar het vuur bleek toch lastiger te blussen dan gedacht.