Brand in wokrestaurant lijkt geblust; verkeer kan weer over N360

De brand in wokrestaurant Shufu State in de Groninger wijk Lewenborg is geblust, hoewel de brandweer nog niet officieel het sein brandmeester heeft gegeven.
De meeste blusvoertuigen zijn inmiddels teruggekeerd naar de kazerne. Ook zijn de slangen over de Rijksweg N360 opgeruimd, waardoor het verkeer er weer langs kan. De slangen in het Damsterdiep waren nodig om voor voldoende bluswater te kunnen zorgen. De Noorddijkerweg is nog wel afgesloten.

Rieten dak

Het voorhuis van de kop-hals-rompboerderij, waarin de keuken en een opslag zaten, is door de brand geheel verwoest. Het restaurantgedeelte, gevestigd in het hoofdgebouw, lijkt behouden te blijven. De brandweer houdt het rieten dak van dit pand uit voorzorg nat.
De brandweer heeft een instabiele muur tussen de keuken en het restaurantgedeelte gesloopt om instortingsgevaar te voorkomen. Later op de dag vinden nog wat sloopwerkzaamheden plaats. De brandweer maakt hiervoor samen met de gemeente een plan.

Moeite met blussen

Het vuur, dat zondagavond ontstond in de keuken van het restaurant, laaide maandagochtend weer op. De brandweer had grote moeite om het vuur in de nok van het bijgebouw te blussen.
Door de harde wind, de vonkenregen en de hitte bestond de vrees dat de vlammen zouden overslaan naar het gebouw met het rieten dak. Dat gebeurde uiteindelijk niet. Wel wordt er nog nageblust en helpt de brandweer bij het evacueren van twintig koikarpers uit het restaurant.