SP Stad wil korting op speelgoed en kleding voor arme kinderen

Kortingsbonnen voor kleding en speelgoed voor kinderen uit arme gezinnen. De gemeente Groningen onderzoekt of bedrijven geïnteresseerd zijn om daaraan mee te werken.
Het idee is afkomstig van de Groninger SP-fractie die het idee oppikte in Amsterdam.

De gemeenteraad van Groningen ondersteunt het initiatief.

Pesten

Raadslid Rosita van Gijlswijk (SP): 'We denken daarbij aan speelgoedbonnen voor jonge kinderen tot een jaar of vijf. De kledingbonnen zijn vooral voor kinderen in de puberleeftijd, zodat ze een keer iets nieuws kunnen kopen in een bij jongeren populaire winkel.'
Volgens Van Gijlswijk is dat belangrijk: 'Veel kinderen schamen zich als ze tweedehandskleding aan moeten. Ik heb dat zelf ervaren toen ik jong was. Ik vond het niet leuk, je werd er ook mee gepest.'

Psychische klachten

Het raadslid wijst daarbij ook naar onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut. Dat concludeert dat hoe langer een gezin in armoede leeft, hoe meer kinderen te maken krijgen met gevoelens van angst, schaamte en uitsluiting. Bij een kwart van deze kinderen leidt dit tot fysieke of psychische klachten.
Naar Amsterdams voorbeeld hoopt Van Gijlswijk dat bedrijven mee willen werken aan de kortingsactie. Als dat lukt, dan worden de bonnen via de Stadjerspas verspreid. Ook de gemeente zal een bijdrage leveren.

183 euro kleedgeld

'In Amsterdam kunnen kinderen in de leeftijd van 10 tot 14 per jaar 183 euro besteden aan kleding. Dat is een mooi bedrag. Voor speelgoed denk ik aan bedrag van 25 euro. Samen moeten we dit voor elkaar kunnen krijgen', zegt Van Gijlswijk.
In Groningen groeit twintig procent van alle kinderen op in armoede. Momenteel loopt via de Stadjerspas al een actie voor kortingsbonnen. Tot 10 december kunnen ouders tegoedbonnen krijgen waarmee elk kind voor maximaal twintig euro korting kan krijgen op de aanschaf van kinderkleding of kinderspeelgoed via de kringloopwinkel.