Startup Weekend: in sneltreinvaart vijftien nieuwe ideeën

In Groningen zijn binnen 54 uur 15 nieuwe bedrijfjes uit de grond gestampt. Onze internetspecialist Jarno Duursma was aanwezig bij dit 'Startup Weekend' en belicht een aantal finalisten.
Park Puck

Dit idee sluit naadloos aan bij de het RTV Noord-item over het
. De Park Puck is een klein kastje dat je plaatst op een parkeerplaats. Het registreert of een parkeerplaats bezet is en geeft dit door via het internet. Voor de automobilist scheelt dit tijd en frustratie. Via het navigatiesysteem van je auto wordt zichtbaar waar de lege parkeerplekken zijn. Ook de gemeente krijgt toegang tot deze sensoren en daarmee inzicht in eventuele parkeerproblemen in een wijk of in de binnenstad.

Healthy

Healthy werd de winnaar van het Start-up Weekend Groningen. Het is een website waar ziekenhuizen en zorginstellingen apps van elkaar kunnen bekijken en kopen. Dit concept wil breken met de huidige traditie dat ieder ziekenhuis een eigen oplossing bedenkt voor problemen waar ieder ziekenhuis mee kampt. De oplossingen worden inzichtelijk en transparant.

Funt

Stel: je wilt als vriendengroep een vriend verrassen met een groot cadeau en je moet daarvoor geld inzamelen. Of het Espresso-apparaat is kapot en iedereen moet 15 euro inleggen voor een nieuw exemplaar. Via WhatsApp kun je dan proberen iedereen te bewegen om geld in te zamelen, maar dat is nog best lastig. Het team Funt bedacht een app waarmee je gezamenlijk geld kunt inleggen voor een oplossing van een gezamenlijk probleem. Crowdfunding voor kleine dingen dus.

ViaVia

Met een app wil ViaVia vluchtelingen koppelen aan bedrijven. Momenteel vinden vluchtelingen namelijk geen aansluiting op werk in Nederland vanwege slechte informatie en een gebrek aan netwerk, vertelde een Syrische vluchteling in de presentatie. Bedrijven zien in de app welke opleidingen, diploma's en ervaring vluchtelingen hebben en kunnen via de app contact leggen voor een kennismakingsgesprek.
Organisator Nick Stevens kijkt tevreden terug op het Startup Weekend. 'Hoewel het voor een belangrijk deel gaat over nieuwe mensen leren kennen en nieuwe kennis opdoen, komen er wel degelijk ideeën naar voren waar uiteindelijk serieuze bedrijven uit ontstaan.''

Concept

Jarno Duursma: 'In een weekend creëren teams van programmeurs, studenten, ondernemers en ontwerpers gezamenlijk een bedrijfje. Aan het eind van dit weekend zagen maar liefst vijftien nieuwe bedrijfjes het licht. Zij presenteerden zich op zondagavond aan een jury van ondernemers en businesscoaches. Dat niet alle finalisten in staat waren om binnen 54 uur een ijzersterk concept te realiseren, was te verwachten, maar ook waren er zeker uitblinkers te bewonderen.'

Moeilijkste komt nog

'Al met al was het weer een goed weekend voor creatief en ondernemend Groningen', constateert Duursma. 'Maar het moeilijkste komt nog: na zo'n bruisend weekend de doorstart maken naar een écht bedrijf. Ervaring leert dat de waan van de dag en de eigen agenda het moeilijk maakt om dit soort projecten af te ronden. Gelukkig hebben we ook vele concepten later terug gezien als echte bedrijven met daadwerkelijke winst. Al met al is dit dus een heel waardevol evenement voor Stad en Ommeland.'