Noorse gevangenen willen niet naar Veenhuizen

Vier Noorse gevangenen stappen naar de rechter, omdat ze hun straf niet uit willen zitten in een Nederlandse gevangenis. Dat meldt RTV Drenthe.
Volgens advocaat Nils Christian Nordhus, die de vier gevangenen vertegenwoordigt, is een gedwongen uitzending naar een ander land in strijd met de grondwet van Noorwegen. Ook zou het in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Familie

Een van de gevangenen is de 49-jarige Morten Holstad. Hij moet een straf van drie jaar en twee maanden uitzitten voor verschillende drugszaken en het overtreden van de wegenverkeerswet.
Holstad wordt gedwongen om zijn straf in Nederland uit te zitten, maar komt in verzet. Zijn advocaat: 'Mijn cliënt vindt Nederland een mooi land. Hij is er zelfs een aantal keren op vakantie geweest, maar toch wil hij zijn straf graag in Noorwegen uitzitten. Hij is dan dichter bij zijn familie.'

Niet vol

In Veenhuizen is plaats voor 242 Noorse gevangenen. Inmiddels zijn een kleine tweehonderd van die plekken bezet. Een groot deel van de gevangenen ging vrijwillig naar Nederland. 'Veel van die gevangenen komen uit het buitenland en zitten in Nederland juist dichter bij hun familie', aldus advocaat Nordhus. De rest van de gevangenen wordt gedwongen naar Veenhuizen gestuurd. Vier van hen hebben nu de staat aangeklaagd.

Rechtszaak

De zaak van de vier gevangenen wordt 25 en 26 november behandeld door de Rechtbank van Oslo. Tot die tijd verblijven de vier nog in de Ullersmo gevangenis in Noorwegen.