Meerderheid raad Hoogezand-Sappemeer voor bouw crematorium

© RTV Noord / Steven Radersma
Een meerderheid van de gemeenteraad in Hoogezand-Sappemeer is voor de bouw van een crematorium. Dat bleek maandagavond tijdens een vergadering van de raad.
'Geen overlast'

Monuta wil een crematorium bouwen aan de Kielsterachterweg. Volgens de uitvaartverzorger is grote behoefte aan zo'n voorziening in Hoogezand en omgeving. Het gemeentebestuur onderzocht de mogelijke gevolgen van een crematorium en kwam tot de conclusie dat er geen bezwaren zijn. Volgens wethouder Erik Drenth zal er geen sprake zijn van verkeersoverlast, waardedaling van woningen of uitstoot van schadelijke stoffen.
Omwonenden zijn het daar niet mee eens. Ze vinden een crematorium niet in de buurt passen.

Strooiveld

Het grootste pijnpunt is het strooiveld dat naast het crematorium gepland is. Dat veld grenst aan 70 volkstuintjes. De eigenaren daarvan zijn bang dat verstrooide as straks op hun groenten terecht zal komen. Zij geloven niet dat de door wethouder Drenthe voorgestelde groene buffer of aarden wal verwaaiing van as tegen zal gaan.

Andere locatie

De raad lijkt aan die bezwaren tegemoet te wilen komen. Diverse fracties vroegen de wethouder om met Monuta in overleg te gaan over een mogelijke andere locatie voor het strooiveld.

Krappe meerderheid

Maar ook als dat niet mogelijk is, lijkt er een krappe meerderheid voor het crematorium te zijn. Over twee weken neemt de gemeenteraad een definitief besluit.