Beter Weters Sport: Stadjers presteren op het WK! Eh...nou en?

In Emmen is het WK dammen halverwege. Twee in Groningen woonachtige deelnemers doen volop mee in de strijd om om de wereldtitel: Roel Boomstra en Wouter Sipma. Toch lopen we bepaald niet warm voor de knappe prestaties op het oer-Hollandse dambord. Heeft dammen z'n langste tijd gehad?


Absolute topsport
Ik kom uit een damfamilie. Voor vele jaren terug (jaren zestig en zeventig) zaten mijn vader en ooms wekelijks competitie te dammen in de wachtkamer van het busstation op de Bedumerweg. Mijn oom Harm Schurer heeft 36 jaar wekelijks de damrubriek in het Nieuwsblad van het Noorden geschreven. Ook kwamen bij hem de top-Russen regelmatig over de vloer.

Het is een denksport net als schaken. Wij als kinderen destijds hadden niet veel interesse. Natuurlijk volgden wij hen, maar voetbal nam de overhand. Bij de meeste jonge mensen slaat het niet aan. Jammer want het is absolute topsport, alleen heeft het geen stoere uitstraling.

John Schurer bezoekt sinds 1959 wedstrijden van FC Groningen en is sinds 2010 voorzitter van de supportersvereniging van de club. Meer


Populariteit voorbij
Dammen is een sport, maar niet de mijne. Het zegt denk ik veel als het geen aandacht krijgt en de animo weg is. Dat we Stadjers hebben die goed zijn, is blijkbaar ook niet meer zo van belang. Als je wint heb je vrienden... Voor deze sport geldt dat denk ik zeker.

Als een van de Stadjers kampioen wordt, dan is er veel meer belangstelling, maar tot die tijd is het voor velen geen interessante kijksport. Hoe groot is het dammen nog? Schooldammen gaat hem ook niet meer worden, de scholen 'moeten' al zoveel. De populariteit van dammen is voorbij!

Karin Kienhuis is regiodirecteur van het Alfa-college en oud-topjudoka. Ze nam deel aan de Olympische Spelen van 1996 en 2000. Meer


Boegbeeld gezocht
Toen onze jongens nog klein(er) waren, speelden we regelmatig spelletjes. Ik liet mijn kinderen nooit winnen, expres verliezen kan ik niet. (Behalve dan de finale in 1999 met Nic. 1 in Ahoy'. Maar daar had ik dan ook heel veel geld op ingezet.) Onze jongste neemt alles zeer letterlijk. Dus toen we het kaartspel 'pesten' introduceerden, was dit voor hem het startsein voor een haatcampagne waar geen anti-pestprogramma tegen op kan.

Verder heb ik twaalf keer geprobeerd om met ze te dammen. Vonden ze niks aan en ik was een drammer. Toch is het een fantastische sport. Het mist alleen een boegbeeld. Een (cult)held die de sport op de kaart zet. Een nieuwe Jannes van der Wal. De organisatie van het WK heeft historisch besef en met Emmen een toplocatie gekozen, als zanger Jannes komt zingen op de after party in zijn geboortestad.

Kees Vlietstra is korfbalcoach. Onder zijn leiding is Jong Oranje het sterkste team ter wereld geworden. Daarnaast is hij sportconsulent. Meer


Niet sexy
Het is geen sexy, geen snelle en geen aantrekkelijke 'tv'-sport om naar te kijken. Tegenwoordig moet het allemaal sneller, met veel actie en entertainment. Dammen heeft dat allemaal niet, op sneldammen na.

Als de sport mee wil in het geweld om het publiek te vermaken, dan moet het zich verder ontwikkelen. Zo niet, dan blijft het een kleine sport, waar helaas voor de prestaties van de toppers weinig tot geen aandacht voor zal zijn.

Frederick Stokker coördineert de sportredactie van RTV Noord. Daarnaast presenteert hij het nieuwsprogramma bij de omroep. Meer


Niet erg
Ik had er helemaal geen idee van dat er een WK bezig was! Ik ben zelf meer een schaker. Dammen ken ik vooral uit de tijd van Jannes van der Wal. Het is daarom wel mooi dat met Boomstra en Sipma die Groningse damtraditie kennelijk nog bestaat. Misschien ligt daar nog een kans: maak het dammen hip in Groningen.

Want stel dat studenten massaal zouden gaan dammen, dat zou een geweldige impuls zijn. Aan de andere kant moet je je in alle eerlijkheid afvragen of het erg is dat dammen in de marge terecht is gekomen. Het heeft wel wat, die dammende mannen in een achterafzaaltje. En de jeugd van nu krijgt zoveel andere prikkels, die krijg je niet meer aan het dammen.

Peter Barla speelde twaalf jaar in de volleybal-eredivisie voor Abiant Lycurgus en was jarenlang aanvoerder. Nu is hij apotheker. Meer


Prachtig evenement
Ik krijg een beetje jeuk van deze stelling, waarin minderwaardig wordt gedaan over het WK dammen in Emmen. Alsof de Martinihal in Groningen, waar ooit het WK werd gehouden, zoveel beter is dan het sfeervolle hotel Ten Cate in Emmen, waar de denksporters zich nu het zweet op het voorhoofd dammen. Met weemoed wordt er gerefereerd aan coryfeeën als Wiersma, Sijbrands en Van der Wal, maar wat te denken van Roel Boomstra? Een pas 22-jarige noorderling die de potentie heeft om wereldkampioen te worden.

Het huidige WK heeft een prachtige website (wcdraughts.com), waar door middel van live verslagen de partijen op de voet te volgen zijn en ik geniet van de verslagen van Bert Dollekamp in het Dagblad van het Noorden, die de strijd op het bord beschrijft alsof het om regelrechte kooigevechten gaat. Het zou passender zijn een evenement als het WK dammen in Emmen in de armen te sluiten in plaats van het af te zeiken. Wees blij dat er nog evenementen van dit kaliber van de grond komen in Noord-Nederland.

Wiliam Pomp schrijft over sport voor het Dagblad van het Noorden. Zijn specialiteiten zijn auto- en motorsport, basketbal en voetbal. Meer


Meer over dit onderwerp:
sport opinie beterweters beterweterssport
Deel dit artikel:

Recent nieuws