Landgoed Nienoord pakt essentaksterfte aan: 'Essenlaan wordt lindenlaan'

De gemeente Leek maakt begin volgend jaar een begin met het aanpakken van de essentaksterfte op landgoed Nienoord.
Ongeveer 70 procent van de 400 bomen langs de karakteristieke 'essenlaan' op het landgoed is aangetast door de schimmelziekte. Die zorgt ervoor dat de houtvaten van de essen verstoppen, waardoor de takken en bladeren verdrogen en afsterven.

In gedeelten

'We pakken het probleem gefaseerd aan. Zomaar kappen mag niet, omdat vleermuizen de lanen gebruiken als aanvliegroute', vertelt beheerder groenvoorziening Sjoerd Geelink.
Afgelopen winter is het dode hout langs de essensingel al gesnoeid en is aan de noordkant van het landgoed een nieuwe elzensingel geplant. Eind februari wordt een groot aantal bomen langs de essenlaan gerooid.

Lindenlaan

Om de aanblik van de karakterieke singel niet te veranderen, heeft de gemeente gekozen om in plaats van essen linden te planten.
'De essenlaan wordt dus de lindenlaan', zegt Geelink. 'We hebben ook nog even gedacht aan iepen, maar na rijp beraad toch gekozen voor linden.'

Beuken

Enkele jaren geleden moesten op landgoed Nienoord ook tientallen monumentale beuken worden gekapt. Die waren van binnenuit verrot en vormden daarmee een gevaar voor recreanten.
De beuken zijn de afgelopen jaren vervangen door jonge aanplant. 'Maar een groot aantal oude beuken is nu ook aangetast', treurt Geelink.