FrisLeek daagt gemeente na negeren uitspraak Raad van State

Hummel Recycling in Leek
Hummel Recycling in Leek © RTV Noord
De actiegroep FrisLeek daagt de gemeente Leek opnieuw voor de rechter. Dat blijkt uit een brief aan de gemeenteraad. Volgens FrisLeek houdt de gemeente zich niet aan een uitspraak van de Raad van State.
FrisLeek bestaat uit omwonenden van Hummel Rycling op bedrijventerrein Diepswal. De actiegroep maakt zich al jaren zorgen over de brandveiligheid bij Hummel. Het gaat daarbij met name om de zogeheten Loods 5 van Hummel.

Langdurige strijd

De juridische strijd tussen FrisLeek en de gemeente duurt inmiddels zes jaar. Het conflict begon in 2009 toen bij Hummel een loods afbrandde.
De gemeente gaf een vergunning af voor de herbouw van de loods, maar volgens FrisLeek is die ten onrechte afgegeven omdat het bedrijf niet aan de brandveiligheidsvoorschriften zou voldoen.

Ontoereikend

Volgens de actiegroep mankeert het bij Hummel onder meer aan een brandmeldinstallatie, is er kans op broei in het plastic afval dat in de hal wordt gesorteerd en is er bij brand gevaar van vliegvuur.
Ook is volgens de actiegroep de bluswatervoorziening via de Tolbertervaart ontoereikend.

Raad van State

FrisLeek spande diverse rechtszaken aan en in april van dit jaar vonniste de Raad van State in hoger beroep dat de gemeente Leek de vergunning opnieuw tegen het licht moest houden.
De brandweer voerde daarop een inspectie uit en die concludeert dat bij Hummel alles in de haak is. Ook is er volgens de brandweer voldoende bluswater voorhanden via de Tolbertervaart en het nabijgelegen Leekster Hoofddiep.

Niet eens

FrisLeek is het met de conclusies niet eens en stapt dus weer naar de rechter. Wanneer de rechtszaak dient, is nog niet bekend.