Waterbedrijf Groningen: 'Overheden maken melkkoe van drinkwater'

Steeds meer gemeenten in ons land heffen precariorechten op waterleidingen, of overwegen dat te doen. Dat constateert Het Financieele Dagblad.
Deze heffing zorgt ervoor dat de waterrekening voor huishoudens jaarlijks zo'n 25 euro duurder is, in vergelijking met gemeenten zónder belasting op waterleidingen.
In onze provincie hebben Delfzijl en Oldambt deze leidingbelasting ingevoerd. Vlagtwedde is van plan dit te gaan doen.

Eerste levensbehoefte

Waterbedrijf Groningen vindt deze ontwikkeling zorgelijk. 'Drinkwater is toch een eerste levensbehoefte. Verschillende overheden dreigen hier een melkkoe van te maken', vertelt woordvoerder Mario Post.

Drie keer belasting betalen

'Er wordt maar liefst drie keer belasting geheven op leidingwater. De landelijke belasting, dat is een bedrag dat iedere burger betaalt op een kuub leidingwater, uiteraard de btw, maar nu ook dus gemeentes die de precario invoeren', somt Post op.
Voor de gemeenten die de precariorechten heffen, moet het Waterbedrijf een euro per strekkende meter betalen aan die gemeente, zegt Post. 'We hebben de afspraak gemaakt dat we die belasting doorberekenen aan de klanten in de betreffende gemeenten.'

Extra lasten

Post raadt gemeenten aan een andere belastingconstructie te hanteren. 'Omdat wij de berekening moeten doorvoeren naar onze klanten, moeten wij actie ondernemen. Die kosten moeten betaald worden, en dáár moet vervolgens weer btw over worden betaald. In feite bezorgen wij de burger nog hogere lasten dan wanneer ze dat via de ozb of andere gemeentelijke tarieven zouden doorvoeren', besluit Post.