Zeven ton subsidie voor Topsportzorgcentrum: 'financiering nagenoeg rond'

De provincie Groningen steekt 700.000 euro in de bouw van het Topsportzorgcentrum in de stad. Het Topsportzorgcentrum wordt gebouwd naast de nieuwe trainingsvelden van FC Groningen in de Groningse wijk Corpus den Hoorn.
Het centrum krijgt een oppervlakte van 5000 vierkante meter en telt vier verdiepingen. Het centrum moet de voetballers van de FC, maar ook toppers in andere sporten alle mogelijke faciliteiten bieden. Ook de opleiding van FC Groningen krijgt er een plek. 

Structuurversterking

De provinciale subsidie wordt betaald met geld uit de compensatiepot voor het niet doorgaan van de Zuiderzeelijn. Gedeputeerde Fleur Gräper: 'Wij zien dit als economische versterking van de regio. Het centrum genereert nieuwe werkgelegenheid, dat is één van de belangrijkste regels daarvoor.'
Eerder stelde de gemeenteraad van Groningen al een lening beschikbaar voor de bouw van het centrum van bijna vijf miljoen euro. Met het geld van de provincie is de begroting nagenoeg rond.
Wethouder Paul de Rook (D66): 'Wij zijn hier blij mee. De gesprekken hiervoor zijn gevoerd door FC Groningen. De club heeft al vanaf het begin ingezet op een provinciale bijdrage, maar tot nu toe was onzeker of het geld daarwerkelijk zou komen. Als de provincie er geen geld in zou steken hadden we de plannen moeten versoberen.'

Topsport en breedtesport

In het centrum werken de gemeente Groningen, de Rijksuniversiteit, de Hanzehogeschool en het UMCG gezamenlijk in het zogeheten Sports Science Institute Groningen. In het centrum wordt wetenschappelijk onderzoek verricht naar bijvoorbeeld sportblessures. Hiervan moet zowel de topsport als de breedtesport profiteren.
De komst van het Topsportzorgcentrum moet tien nieuwe banen opleveren.