'Gratis vispassen voor asielzoekers niet in de haak'

© Anja Otto / RTV Noord
De Partij voor de Dieren (PvdD) wil opheldering van de provincie Groningen over het verstrekken van gratis vispassen aan asielzoekers.
De provincie Groningen is volgens de partij mogelijk betrokken bij het verstrekken van de vispassen. De PvdD beschouwt hengelsport als een 'gelegitimeerde vorm van dierenmishandeling' en wil nu van de hoed en de rand weten.

Normen en waarden

Volgens fractievoorzitter Kirsten de Wrede komt de actie met gratis vispassen óók de integratie van asielzoekers niet ten goede: 'Men kijkt er raar van op dat vissen hier puur ter vermaak via een haakje door hun bek uit het water getrokken mogen worden, niet om ze op te eten, maar puur voor de lol'. Volgens de PvdD-voorvrouw zou daardoor een 'verwarrend beeld ontstaan over Nederlandse normen en waarden wat betreft de omgang met dieren'.

Brede discussie

De partij heeft niet alleen schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten, maar vindt ook dat er een brede discussie over de hengelsport in de provincie Groningen zou moeten komen. Volgens De Wrede blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat vissen pijn en stress kunnen ervaren.