Inwoners Meerstad krijgen 'zachte landing' bij grenscorrectie

© Gemeente Groningen
Er komt een overgangsregeling voor inwoners van Meerstad en omgeving die financieel gedupeerd worden door de grenscorrectie tussen Groningen en Slochteren. Dat heeft de Groninger wethouder Roeland van der Schaaf dinsdagavond laten weten.
De regeling moet vooral agrarische bedrijven ontlasten en mensen 'in heel specifieke gevallen'. De overgangsregeling sluit aan bij de wens van partijen in de Groninger gemeenteraad.

Maatwerk

Van der Schaaf (PvdA): 'Voor agrarische bedrijven is de overgang redelijk groot. Slochteren hanteert de laagste tarieven voor deze groep. De gemeente Groningen de hoogste. Voor al deze bedrijven gaan we op maat bekijken hoe de overgangsregeling eruit gaat zien.'
Datzelfde gebeurt voor inwoners van Meerstad met bijvoorbeeld meerdere honden en een dure woning. Slochteren heeft geen hondenbelasting, Groningen wel. Inclusief de hogere woonlasten zou dit leiden tot een buitensporige lastenstijging.
In het gebied rondom Meerstad zijn 20 agrarische bedrijven. Onduidelijk is hoeveel burgers te maken krijgen met 'extreem hogere lasten'.

Niet voor alle inwoners

Een overgangsregeling voor alle inwoners ziet Van de Schaaf niet zitten. 'In het merendeel van de gevallen is het verschil niet dramatisch', zegt de wethouder. Volgens Van der Schaaf variëren de bedragen van 5 euro per maand bij een woning van 160.000 euro tot een paar tientjes bij een woning van 400.000 euro. 'Dat is de overzien.'
Daarnaast wijst de wethouder erop dat een eerlijke vergelijking pas gemaakt kan worden als bekend hoe hoog te tarieven worden in de nieuwe fusiegemeente van Menterwolde, Hoogezand-Sappemeer en Slochteren. 'Van Hoogezand-Sappemeer is bekend dat ze hogere lasten hebben dan de Stad, kortom het valt nog te bezien of de mensen van Meerstad straks slechter af zijn.'

Instemming

De grenscorrectie tussen Groningen en Slochteren wordt door de Groninger gemeenteraad met grote instemming verwelkomd. Partijen wijzen erop dat de gemeente Groningen al lange tijd de financiële riscio's draagt van het bouwplan maar niet de lusten in de vorm van belastingopbrengsten van bewoners.