Waarschuwing: laat witte zeehondenpups met rust

© Flickr / Henk-Jan van der Klis (creative commons)
Maak van een witte pup geen huiler. Met die boodschap waarschuwt de zeehondencrèche in Pieterburen om de komende periode vooral uit de buurt te blijven van witte zeehondenpups rondom de Waddeneilanden.
Babyzeehondjes

Bij zeehonden is het geboorteseizoen aangebroken. Aan land zullen daarom straks regelmatig witte babyzeehondjes te zien zijn.

Jacht

Elk jaar zijn er mensen, die denken dat de zeehondjes hun moeder kwijt zijn, maar dat is niet het geval, zo waarschuwt de zeehondencrèche. De pups worden even alleen gelaten, omdat hun moeder in het water op jacht gaat.

Verdedigen

De zeehondencrèche in Pieterburen roept mensen op om vooral niet naar de jonge, witte zeehondjes toe te lopen om zich erover te ontfermen. Daardoor ontstaat het gevaar dat de moeder niet terug durft en de pup uiteindelijk zal sterven. Een andere reactie is dat de moeder haar pup probeert te verdedigen en mensen juist aanvalt.

Honden

De zeehondencrèche roept hondenbezitters op om hun viervoeter in de buurt van een zeehondenpup vooral aangelijnd te houden. 'Op deze manier kan worden voorkomen dat pups onnodig van hun moeders gescheiden raken'.