Max van den Berg: 'Van tevoren zeg je: 'We laten ons niet kisten''

Max van den Berg, de Groningse Commissaris van de Koning, stond dinsdagavond voor de poort van het voetbalstadion in Hannover om de vriendschappelijke wedstrijd Duitsland-Nederland te bezoeken. Maar toen volgde de afgelasting door een bommelding. De commissaris is teleurgesteld.
'Je zegt van tevoren: 'We laten ons niet kisten.' Maar uiteindelijk wordt het toch afgelast. Dat heeft een bedrukkende werking', zegt hij tegen RTV Noord.

Gelaten

Van den Berg was in Hannover op uitnodiging van de minister-president van Niedersachsen, Stephan Weil. Ze zouden samen naar de voetbalwedstrijd gaan. Op het moment van de afgelasting was hij nog niet in het stadion.
'We waren met de bus op weg naar het stadion en we gingen lopend verder. Op den duur kwamen we bij een zij-ingang. Op dat moment waren de Nederlandse ambassadeur en de twee ministers al binnen. Toen werd er gezegd dat er een concrete dreiging was voor een aanslag en dat het niet doorging', vertelt Van den Berg. 'Zonder een enkele uitzondering maakte iedereen rechtsomkeert. Iedereen was zeer gelaten en teleurgesteld, maar er was geen paniek of angst.'

Social media

Van den Berg zag om zich heen dat iedereen op een telefoon aan het kijken was: 'Onderweg zie je dan hoe het werkt met social media. Eén heeft het over een koffer en de ander over een ambulance met springstof. Het was direct duidelijk dat het substantieel was.'

Via zijstraatjes naar hotel

Uiteindelijk belandde Van den Berg veilig in zijn hotel: 'Ik had zoiets van: 'Ik moet uit die massa.' Dus we gingen via een aantal zijstraatjes weer naar het hotel. Daar hebben we nagepraat over de avond'.