Gemeente heeft 'droombeeld' voor nieuw A-kwartier

Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA)
Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) © RTV Noord
Het komend jaar is cruciaal voor de inrichting van het nieuwe A-kwartier in de stad Groningen. Dat zegt wethouder Roeland van der Schaaf.
In de buurt is prostitutie per 1 januari verboden. Het A-kwartier wordt getransformeerd naar een wijk waar wonen en werken samengaan. De wethouder spreekt van een 'droombeeld' waar hard voor gewerkt moet worden, zo vertelde hij dinsdagavond in de gemeenteraad.

Enthousiaste raadsleden

Fracties in de gemeenteraad zijn enthousiast over de plannen voor de buurt. 'Ik zie de toekomst zonnig in', laat fractievoorzitter Inge Jongman (ChristenUnie) weten. 'Het gebeurt niet iedere dag dat we kans krijgen om een stuk stad te herontwikkelen', vult raadslid Martijn van der Glas (GroenLinks) aan.

Tevreden buurtbewoners

Buurtbewoners lieten eerder al weten blij te zijn met het verdwijnen van de prostitutie. Om de criminaliteit en drugshandel definitief terug te dringen houdt de buurt nog een half jaar cameratoezicht.

Kritiek

Naast positieve geluiden is er ook kritiek. D66 en Student en Stad vinden dat het gemeentebestuur de buurt te veel op slot zet, met name door het verbod op kamerverhuur. 'Het stuk ademt een beetje alsof u een bepaalde doelgroep wil uitsluiten', zegt raadslid Berndt Benjamins (D66). Daarmee doelt Benjamins op studenten.

Samenspraak

Wethouder Van der Schaaf wijst erop dat de plannen in samenspraak met de bewoners tot stand zijn gekomen. 'Studenten horen bij de wijk, maar we moeten wel voorkomen dat alles getransformeerd wordt voor studentenbewoning.'