Overzicht: reacties uit de Tweede Kamer

Het nieuws dat de gaskraan terug moet naar 27 miljard kuub is ook doorgedrongen in politiek Den Haag. Bekijk hieronder de reacties van de politieke partijen.
VVD

'Deze uitspraak is goed voor de leefbaarheid en veiligheid van Groningen.' Dat zegt VVD-Kamerlid André Bosman. Volgens hem komt de uitspraak van de Raad van State overeen met het streven van de Tweede Kamer om steeds minder gas te winnen. 'De uitspraak zie ik als een extra aansporing om de winning van gas verder te minderen.'
ChristenUnie

'Weer wordt minister Kamp teruggefloten vanwege zijn beleid. Het is de tweede keer dit jaar dat de Raad van State hem moet corrigeren in het belang van de veiligheid in Groningen.' Dat zegt Carla Dik-Faber van de ChristenUnie. Volgens Dik-Faber is het teleurstellend dat de minister een 'vernietigend oordeel' van de Raad van State nodig heeft om de veiligheid van de Groningers voorop te zetten.

PVV

Volgens PVV-Kamerlid Reinette Klever bevestigt de Raad van State dat de gaswinning verder terug kan, zoals de partij eerder al wilde. 'Daarom hebben wij destijds ook een motie van wantrouwen tegen minister Kamp gesteund.' De partij wil een verdere verlaging van de gaswinning door te stoppen met de export van gas uit het Groninger veld.

GroenLinks

'Dit is eindelijk goed nieuws voor de provincie', zegt Liesbeth van Tongeren van GroenLinks. Ze vindt het schrijnend dat de kwestie voor de hoogste bestuursrechter kwam. 'Wat steekt is dat minister Henk Kamp niet direct het advies van de toezichthouder in 2013 opvolgde, maar dat de Groningers dit bij de rechter moesten bevechten. Nu moet dit vonnis zo snel mogelijk uitgevoerd worden.' De partij wil een debat met de minister over de manier waarop hij dit gaat doen.

SP

De SP is blij met de uitspraak, maar volgens de partij moet de gaswinning nog verder omlaag. 'Kamp krijgt een SP-paraplu cadeau als hij zo vaak nat gaat bij de rechter', zegt Kamerlid Smaling.
D66

Kamerlid Stientje van Veldhoven van D66 wil zo snel mogelijk in debat met minister Kamp over de uitspraak van de Raad van State. De partij wil niet dat het kabinet later weer wordt teruggefloten over de plannen voor de gaswinning in 2016. 'We gaan ervan uit dat Kamp de uitspraak respecteert en de gaswinning direct verder wordt teruggeschroefd.'