Stad verkoopt Stadsschouwburg voor een prikkie

© Twitter.com / GroStuCabFes
De gemeente Groningen heeft de Stadsschouwburg voor één euro verkocht aan het Groninger Monumentenfonds.
Alleen op die manier kan de gemeente aanspraak maken op een provinciale subsidie van 250.000 euro voor renovatie van het gebouw.
De gemeente wil meer doen dan alleen de hoognodige opknapbeurt van de theaterzaal. De grote foyer op de eerste verdieping moet de uitstraling van een ballroom krijgen en het kleine theatercafé moet twee keer zo groot worden. Daarnaast moet de voormalige foyer van het Kruithuis een artiestencafé worden.

Geen eigenaar

Hiervoor is zeven ton nodig die de gemeente zelf niet heeft. Het VSB Cultuurfonds en Stichting Beringer Hazewinkel hebben al geld toegezegd. Om ook de provincie zover te krijgen, mag de gemeente geen eigenaar van het pand meer zijn.

Geen risico

Volgens burgemeester en wethouders loopt de stad geen enkel risico. Het Groninger Monumentenfonds betaalt huur aan de gemeente en kan het contract niet opzeggen. De gemeente kan op haar beurt het pand wel weer opeisen. Bijvoorbeeld als de provincie de subsidie niet wil geven, maar ook als het monumentenfonds bijvoorbeeld failliet zou gaan.