Bureau Steinfort: 'Haatbaarden en andere ronselaars'

Soms vang je wel eens wat op in de wandelgangen, zoals vorige week. Het strafrechtelijk onderzoek naar jihad-ronselaars in Ter Apel heeft niets opgeleverd. In andere Noordelijke asielzoekerscentra evenmin. Geruststellend nieuws. En dan is daar Parijs.
Ze bezorgde wereldwijd miljoenen mensen kippenvel met haar aangrijpende verhaal op Facebook, Isobel Bowdery uit Zuid-Afrika. De 22-jarige studente overleefde vorige week vrijdag de aanslag op de Parijse 'poptempel' Bataclan. 'Ik lag in het bloed van vreemden te wachten op de kogel die mijn leven zou beëindigen. Er zijn toekomsten gesloopt, gezinnen gebroken. In een handomdraai. We moeten wel blijven geloven in het goede van de mens, maar laat deze mannen niet winnen.'
Amper 24 uur nadat Islamitische Staat de aanslagen in Parijs heeft opgeëist vallen de eerste bommen op Syrië. De 'war on terror' gaat een nieuwe fase in. En dat geldt niet alleen voor de Fransen, de Amerikanen en de Russen. Ook ons land is volgens premier Rutte in oorlog. In oorlog met IS, ook al voelt dat voor de meeste Nederlanders niet zo. Is het de Hollandse nuchterheid of steken we collectief onze kop in het zand?
Het dreigingsniveau in ons land is in ieder geval overminderd 'substantieel'. Oftewel, de kans op een terroristische aanslag is reëel. Uit recente cijfers blijkt dat er nog altijd Nederlandse jihadisten naar Syrië vertrekken, gemiddeld vijf per maand. In totaal staat de teller op ruim tweehonderd. Een aantal daarvan wordt door IS opgeleid om aanslagen te plegen in westerse landen. Zoveel is zeker.
Het zijn met name de 'terugkeerders' die een potentieel gevaar vormen. Tot nu toe gaat het naar schatting om zo'n veertig. Desondanks zijn er geen concrete aanwijzingen voor een op handen zijnde terroristische aanslag. Dat is wat we weten uit onderzoeken zoals gehouden in Ter Apel en een aantal andere asielzoekerscentra. En op basis van de circa tachtig andere strafrechtelijke onderzoeken van justitie naar radicalisering en jihadisme in Nederland. Kunnen we dan met z'n allen rustig gaan slapen?
Nee. De jihadi's laten de asielprocedure uit angst voor 'ontmaskering' weliswaar links liggen, tenminste dat beweren experts. Maar de Syrische vluchtelingen vormen daarentegen weer een potentieel gevaar, als we de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid mogen geloven. Ongenoegen en frustratie over het verloop van de asielprocedure zou namelijk een voedingsbodem voor radicalisering kunnen zijn. Omdat het in veel gevallen om getraumatiseerde mensen gaat zou zorg, scholing en integratie een voorwaarde zijn om ze op het rechte pad te houden.
Als het aan premier Rutte ligt gaan we gewoon door met ons normale leven. 'Het allerdomste wat we nu kunnen doen is ons uit elkaar laten drijven en deze griezels hun zin geven.' En dus heb ik voor volgende week gewoon een tafeltje gereserveerd bij mijn favoriete Thai en staan er binnenkort twee concerten in de Oosterpoort op het programma. Of zoals Isobel Bowdery op Facebook schreef: 'Je denkt altijd dat dit jou nooit overkomt.'
In Bureau Steinfort werpt misdaadjournalist Peter Steinfort elke woensdag om 20:30 uur een nieuwe blik op de misdaad en politie in Stad en Ommeland.