Alle scholen in Ten Boer moeten worden verstevigd

Alle schoolgebouwen en kinderopvangcentra in de gemeente Ten Boer moeten verstevigd worden. Ondanks dat de gebouwen volgens de gemeente veilig zijn, kunnen ze de zwaarste aardbevingen niet weerstaan.
In de afgelopen tijd zijn bij zeven scholen en twee kinderopvangcentra inspecties gedaan. Ook zijn gevaarlijke situaties aangepakt. Zo zijn schoorstenen en balkonnen uit voorzorg verstevigd of weggehaald.

Geen gevaar

Wethouder Peter Heidema: 'Op dit moment is er geen enkel gevaar. De kans op een zware beving is heel klein, maar toch besluiten we om die gebouwen te verstevigen.'
Om de scholen te verstevigen moeten vloeren, wanden en daken aan elkaar worden bevestigd. Ook wordt het metselwerk vervangen en worden funderingen verbreed.

Tijdelijke huisvesting

Heidema verwacht dat scholen gemiddeld voor een half jaar dicht moeten. Vanaf wanneer dat gebeurt, is nog niet duidelijk. 'Op dat moment wordt er voor tijdelijke huisvesting gezorgd', verzekert de wethouder.

Modern onderwijs

De gemeente kijkt ook naar het energiezuiniger maken van de gebouwen. 'Daarnaast willen we de gebouwen geschikter maken voor modern onderwijs. Daarover zijn we in gesprek met de NAM, het Ministerie van Economische Zaken en de provincie', zegt Heidema.
De kosten voor het versterken van alle 105 scholen in het bevingsgebied liggen rond de 200 miljoen euro. Voor het duurzamer maken van alle gebouwen komt er nog eens 60-70 miljoen bovenop, verwacht Heidema: 'En dat komt voor eigen rekening. We moeten dus eerst alle plannen uitwerken en dan pas kunnen we beginnen met de aanpak.'