Aanleg glasvezel in Roderwolde begint: 'De nood is heel erg hoog'

© RTV Drenthe
In Roderwolde begint donderdag de aanleg van een glasvezelnetwerk. 'Vandaag is de eerste stap in de aanleg', zegt Evert Blansjaar van het glasvezelinitiatief Kop Breed.
'Drenthe breed zijn er ruim dertig bewonersinitiatieven aan de slag. Alleen al in de gemeente Noordenveld zijn er acht initiatieven. De Kop Breed is de snelste, de eerste. De bewoners hebben zelf een goed business model om glasvezel aan te leggen', aldus Blansjaar tegen RTV Drenthe.

Kop koffie

Boerin Henriëtte Middendorp uit Roderwolde is blij dat er glasvezel in haar dorp komt. 'Het internet is heel traag. Als ik een bericht moet verzenden, zeg ik altijd: ik kan een kop koffie halen en dan is-ie verzonden.'
Voor haar boerderij is het handig om snel internet te hebben. 'We hebben een melkveebedrijf met 250 koeien. We werken hier met ontzettend veel computers. Elke melkgevende koe heeft een computer bij zich om data te registreren', zegt Middendorp.

Enthousiast

Het glasvezelinitiatief Kop Breed biedt nu uitkomst. Henriëtte Middendorp: 'We hebben een heel goede club bewoners bij elkaar gekregen, die heel erg enthousiast is over dit project. Heel erg veel doen eraan mee. Daaraan kun je zien dat de nood heel erg hoog is.'