RUG schuift University College Friesland op de lange baan

Toen de overeenkomst getekend werd.
Toen de overeenkomst getekend werd. © Jan Been/RTV Noord
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zet haar plan voor een University College in Leeuwarden voorlopig in de ijskast.
Inspireren

Een University College houdt in dat getalenteerde studenten van verschillende opleidingen in hun eerste jaar bij elkaar worden gezet, zodat ze elkaar kunnen inspireren.
Weinig animo
In de stad Groningen bestaat dit sinds 2014, maar de belangstelling van studenten valt tegen.
Daarom ziet de universiteit er voorlopig vanaf om de aanvraag voor de University College Friesland in te dienen bij het ministerie van OC & W. De RUG wil eerst bij het University College Groningen de zaken op orde hebben.

Volgens plan
'Als we deze aanvraag nu indienen, dan we weten we vrijwel zeker dat deze wordt afgewezen', zegt woordvoerder Gernant Dekens. 'Oktober volgend jaar bekijken we zaak opnieuw en dan willen we alsnog de aanvraag indienen. We gaan we er vanuit dat de start van het University College Friesland in 2017 gewoon volgens plan doorgaat.'

'Niet speculeren'

En als het aantal studenten in Groningen volgend najaar nog steeds achterblijft bij de verwachting? 'Dat is speculeren en daar doen wij niet aan. Wij hebben de verwachting dat het goed komt', aldus Dekens.
Het University College Friesland is onderdeel van de vestiging van een campus met meerdere masteropleidingen in Leeuwarden. De plannen hiervoor werden vorige maand gepresenteerd.