Seniorenpartij Delfzijl: 'Sloop verzorgingscomplexen in Bierum en Wagenborgen niet'

Zonnehuis Menterne in Wagenborgen
Zonnehuis Menterne in Wagenborgen © Google Maps
Als het aan de Seniorenpartij Delfzijl ligt worden de verzorgingshuizen Zonnehuis Luingaborg in Bierum en Zonnehuis Menterne in Wagenborgen na het sluiten in 2016 niet gesloopt.
De partij vreest voor een tekort aan seniorenwoningen en denkt dat beide complexen soelaas kunnen bieden.


Te weinig huizen voor ouderen

Fractievoorzitter Jan Ottens: 'Er zijn te weinig levensloopbestendige huizen in Wagenborgen en Bierum waar ouderen zelfstandig kunnen wonen. Door deze oude zorgcomplexen te herontwikkelen naar bijvoorbeeld huisvesting waar ouderen zelfstandig kunnen wonen is dat een stap in de juiste richting'.

Verpaupering ligt op de loer

Volgens Ottens moet er beter worden nagedacht over de gevolgen van de sluiting van de complexen, omdat het aantal ouderen in de gemeente Delfzijl alleen maar toeneemt. Daarnaast is Ottens bang voor verpaupering van de locaties zodra de bewoners van de verzorgingshuizen verhuisd zijn.

Leegstand is een probleem

'Na december 2016 staan de gebouwen leeg. Gebeurt er dan niets met die complexen, dan hebben we er als gemeente weer een probleem bij', meent Ottens. 'Slopen is een optie, maar dan wil ik dat het college nadenkt over de bouw van bijvoorbeeld kleine units speciaal voor ouderenzorg op of rond die locaties'.

Twee weken bedenktijd

De fractievoorzitter heeft inmiddels zijn gedachten kenbaar gemaakt bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Delfzijl. Het college heeft twee weken de tijd om te reageren op de voorstellen van Ottens.