Moeder van drie overleden kinderen wordt verrast met 'evenbeeldjes'

'Niemand kan mij mijn kinderen teruggeven, maar dat iemand hier zoveel energie in heeft gestoken, dat vind ik heel bijzonder. Ik ben er ontzettend blij mee.'
Dat zegt Jacqueline Swart, moeder van drie kinderen, die zijn overleden aan een erfelijke stofwisselingsziekte. Kunstenares Johanna Veerenhuis-Lens uit Veele heeft 'evenbeeldjes' gemaakt van de kinderen.

Joey en Joy

Jacqueline raakte in het jaar 2000 zwanger van haar eerste kind. Joey kwam na 33 weken overleden op de wereld. Enkele maanden later raakte Jacqueline opnieuw zwanger en op 9 augustus 2001 werd Joy geboren. Het meisje was heel ziek en had regelmatig epileptische aanvallen. De artsen konden geen oorzaak vinden. Joy is 3,5 jaar geworden.

Abby

Na veel onderzoeken in het ziekenhuis kon niets bijzonders worden gevonden bij Jacqueline. De wens om een kindje te krijgen was zo groot, dat ze nogmaals probeerde om zwanger te worden. Abby werd geboren en in eerste instantie leek alles in orde, maar een dag later begon de nachtmerrie weer. Met medicijnen heeft Abby het vijf jaar volgehouden.

Tastbaar

Een vriendin van Jacqueline wist dat zij graag een tastbare herinnering aan haar kinderen wilde hebben en nam contact op met Johanna Veerenhuis-Lens. De kunstenares heeft wel even moeten nadenken, maar ze accepteerde de opdracht.
Jacqueline is dankbaar: 'Eigenlijk wil ik alleen mijn kinderen terug, maar het is mooi dat mensen om je heen proberen om je pijn te verzachten.'