Eind goed, al goed: Wildevuurs uitgeleende schilderijen 'gaan naar liefhebbers'

© RTV Noord / Wiebe Klijnstra
De schilderijen die Maya Wildevuur aan het Glasmuseum in Veenhuizen in bruikleen gaf, komen toch onder de veilinghamer. Daarover bereikten Wildevuur en curator Jan Maarten Pol donderdag overeenstemming. Dat meldt RTV Drenthe.
De kunstenares uit Midwolda spande een kort geding aan omdat ze wilde voorkomen dat de twaalf werken, die ze vijftien jaar geleden uitleende aan Glasmuseum, onder de hamer zouden gaan.
Omdat het museum in Veenhuizen na het overlijden van directeur Cees van Olst in april dit jaar failliet ging, besloot curator Pol de inboedel en collectie te veilen. De in bruikleen gegeven schilderijen behoren tot de failliete boedel van het museum. De veiling wordt gehouden om schuldeisers, zoals de bank, te kunnen betalen.

Naar de rechter

Wildevuur kondigde vorige week aan dat ze naar de rechter zou stappen om te voorkomen dat haar werken onder de hamer zouden gaan. Tijdens het kort geding kwam ze er toch uit met de curator.
'Voor mevrouw Wildevuur is belangrijk dat de werken naar liefhebbers gaan, zodat ze een mooie plek krijgen en niet weer in een opslag belanden, zoals de afgelopen jaren. Dat eerste gaat gebeuren. Ook krijgt ze een deel van de opbrengst', legt Pol uit. Daarmee is de kous af.

Op alles een bod

De veiling is afgelopen dinsdag gesloten en volgens Pol is op alle veilingstukken een bod uitgebracht. Hij verwacht dat alle kunstwerken, waaronder uiteraard ook glaskunst, volgende week naar de kopers toegaan.
De opbrengt van de veiling bedraagt volgens hem zo'n 76.000 euro. 'Dat is boven verwachting. Daarvan kan in ieder geval een deel van de schulden worden afbetaald.'