Optimisme over Groninger economie door aardbevingsgeld

© sb-eemsdelta.nl
'Eigenlijk doen we het nu al niet eens zo slecht in de provincie Groningen'. Dat zegt de regionaal econoom Willem van der Velden. Maar het kan nog beter. Tenminste, als we het geld dat beschikbaar komt vanwege de aardbevingen goed gebruiken.
Van der Velden maakt in opdracht van de Rabobank een rapport over de economische situatie van onze provincie in 2025. Dat is pas begin volgend jaar gereed, maar hij gaf donderdagavond tijdens de najaarsbijeenkomst van de SBE, de Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta, een voorproefje.

Hoge groei

Van der Velden is optimistisch. 'We kunnen hier een groei hebben die hoger is dan gemiddeld in Nederland.' De aardbevingsmiljarden zwengelen dat aan. 'Vooral als we die zoveel mogelijk besteden aan regionale bedrijven.'
Een andere opvallende conclusie is dat Groningen over tien jaar ook een aantrekkelijk en populair woongebied kan zijn. Vooral de Stad, maar ook de randen van de provincie. Zeker als er wat wordt gedaan aan verbetering van de infrastructuur, inclusief snel internet.

Niet tevreden zijn

'We mogen hier hoge ambities hebben, we moeten dus niet met kleine successen tevreden zijn', aldus Van der Velden. Hij doet ook een voorspelling over de werkgelegenheid in 2025: bijna tienduizend banen er bij. Die komen er, gezien de versterkingsmaatregelen, vooral in de bouw.