Groningse vakbondsbestuurder zit vijf uur vast na cao-actie in Den Haag

De politie ontruimt het gebouw van de Vereniging Nederlandse Gemeenten.
De politie ontruimt het gebouw van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. © ANP/Bart Maat
De bezettingsactie die de Groningse vakbondsbestuurder Gea Lotterman met nog dertig mensen bij Vereniging Nederlandse Gemeenten voerde, eindigde in de cel. Na vijf uur op het bureau kwam de groep weer vrij.
'We hebben een spannende dag gehad in Den Haag', zegt Lotterman tijdens de nachtelijke terugreis naar Groningen. In totaal voerden 7500 medewerkers van werkvoorzieningsschappen actie bij de VNG voor een betere cao.
Volgens Lotterman deed de groep aan de achterban de belofte niet te vertrekken tot er een nieuwe cao zou zijn. Uiteindelijk stak de politie daar een stokje voor. De actievoerders verzetten zich niet.

'Het was een heel circus'

'We zijn in busjes van de mobiele eenheid en politiebusjes afgevoerd', aldus Lotterman, die benadrukt goed te zijn behandeld door de politie. 'Het was een heel circus. Ik heb wel gekke dingen gedaan als vakbondsbestuurder, maar dit was mijn eerste arrestatie kan ik je garanderen.'

Veters uit de schoenen

Eenmaal op het bureau werden Lotterman en de andere arrestanten verhoord. 'Je moet je schoenen uitdoen, de veters uit de schoenen en je tas wordt in beslaggenomen', omschrijft ze de situatie. 'Van sommigen van ons zijn vingerafdrukken en foto's gemaakt.'
Over twee weken valt er een strafbeschikking van de Officier van Justitie op de mat.