Eis: cel en tbs met dwang voor verkrachting meisjes (4 en 6)

© RTV Noord (archief)
Het Hof heeft in hoger beroep vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 41-jarige Johannes Z. uit Westerlee voor het verkrachten van twee meisjes van vier en zes.
Ook heeft de man volgens het OM een dertienjarig meisje verleid om ontuchtige handelingen te plegen voor de webcam.

Verward

De man zou op 13 oktober 2013 in Delfzijl een vierjarig meisje tijdens het spelen in de auto hebben getrokken. De kleuter werd een uur later in Appingedam gedropt. Een wandelaar trof het verwarde kind aan. Het meisje was verkracht.
Onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) wees uit dat het dna-materiaal op de kleding van het slachtoffertje overeenkwam met dna-materiaal uit een verkrachtingszaak in 2011.

Hartje

Toen werd een zesjarig meisje huilend aangetroffen op het trottoir in Stadskanaal. Zij vertelde dat ze door een man een auto was ingetrokken en naar een bos was meegenomen. Daar had de man gedreigd haar hartje met een mes uit haar lijfje te snijden als zij niet zou doen wat hij wilde. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat het kind was verkracht. Dna-materiaal op de kleding van het slachtoffertje werd opgeslagen in de databank van het NFI.

Grooming

De man heeft zich ook schuldig gemaakt aan grooming. Hij probeerde in 2011 een 13-jarig meisje te verleiden om via internet ontuchtige handelingen te plegen. De Groninger stelde het meisje voor te ontmoeten in een bos in Assen. Hij bood haar geld aan om seks met haar te hebben. De vader van het slachtoffer nam de chatsessie met zijn dochter over en droeg de webcambeelden van de man over aan de politie; zo kon de ontmoeting worden verijdeld.
De rechtbank in Groningen had de man eerder tot negen jaar cel veroordeeld.