Heite bereikt akkoord met NAM: boerderij uit 1837 wordt gesloopt

De boerderij van Annemarie Heite uit Bedum wordt afgebroken en vervangen door een nieuwbouw.
Ze heeft daarover na een jarenlange juridische strijd overeenstemming bereikt met de NAM.

Kop-hals-rompboerderij

Heite heeft besloten zich niet te laten uitkopen. Ze kiest voor nieuwbouw van een aardbevingsbestendig huis op dezelfde plek. Dat betekent dat de kop-hals-rompboerderij uit 1837 tegen de vlakte gaat. De financiering daarvan maakt onderdeel uit van de overeenkomst.

'Wij horen hier'

Heite en haar gezin hebben er bewust voor gekozen op dezelfde plek te blijven. 'We horen hier. Het is een moeilijke keuze, maar we zijn opgelucht dat we er uit zijn. We zijn door het gevecht met de NAM drie jaar van ons leven kwijtgeraakt en nu kunnen we verder. We kiezen voor ons gezin', vertelt Heite.

Kort geding

In de zomer stond Heite nog op het punt een kort geding aan te spannen tegen de NAM. De dagvaarding was al bijna de deur uit, toen de onderhandelingen met de NAM alsnog werden heropend.

Geen keus

Uit onderzoek is gebleken dat de oude boerderij niet te verstevigen is. Heite: 'We hebben eigenlijk geen keus. Hoe jammer dat ook is voor deze karakteristieke boerderij. Met pijn ons hart hebben we toch moeten besluiten akkoord te gaan met de afbraak en nieuwbouw op deze plek'.

Geen evenbeeld

Er is gekeken in hoeverre de boerderij nagebouwd kan worden, maar dat blijkt niet haalbaar. Er wordt nog gewerkt aan een ontwerp voor een nieuw onderkomen van de familie op de vertrouwde plek. 'Ik ga ervan uit dat we hier iets neerzetten dat er over tweehonderd jaar nog staat', zegt Heite.

Spreekbuis

Heite treedt vaak op in met name landelijke talkshows als spreekbuis van Groningers, die door de gaswinning zijn gedupeerd. Ze benadrukt dat het sluiten van de overeenkomst met de NAM niet betekent dat ze zich terugtrekt. 'Ik blijf me voor de Groningers inzetten. Dat geef ik niet op. Ik heb veel ervaring opgedaan in mijn eigen strijd. Daarmee kan ik mensen, die ook in complexe situaties zitten, helpen. En tegen de NAM zeg ik: 'Los ook al die andere zaken op''.