Er zijn tóch foto's van het 'Groningse' debuut van Johan Cruijff

Johan Cruijff, beschouwd als Nederlands beste voetballer aller tijden, debuteerde op 15 november 1964 in het eerste van Ajax in Groningen tegen GVAV. Een bijzonder moment, maar daar waren geen foto's of videobeelden van.
Tenminste, dat dacht men 51 jaar lang. GVAV won met 3-1, de 17-jarige 'Jopie' Cruijff scoorde het Amsterdamse doelpunt, maar de nationale televisie koos ervoor om niet naar Groningen te gaan.

Drie foto's, maar geen Cruijff

En bij het verslag in het Nieuwsblad van het Noorden was plek voor drie foto's. Dat werden de doelpunten van de Groningers, schrijft Sportgeschiedenis.nl.

FootballArchive

Maar op 15 november 2015, 51 jaar na zijn debuut, gooiden de voetballiefhebbers van het Britse FootballArchive deze tweets eruit:

Nationaal Archief

Wat blijkt? De Britten wisten waarschijnlijk niet dat de twee opgedoken foto's in Nederland nog onbekend waren. Ze haalden ze uit het Nationaal Archief en zijn gemaakt door Joop van Bilsen van Anefo. De foto's zijn de dag na de wedstrijd alleen nergens in een krant verschenen.

Nog geen '14'

Cruijff speelde met rugnummer acht en dwingt Tonny van Leeuwen twee keer tot een redding. Hij scoorde één keer, maar ondanks dat won GVAV met 3-1 door goals van Piet Fransen, Albert Alma en Gerrit van Tilburg.

Cruijff over zijn debuut

Cruijff, die aan longkanker lijdt, was in september in Groningen tijdens de aftrap voor de Johan Cruijff University en vertelde RTV Noord dat zijn debuut hem nog helder voor de geest stond.
Niet alleen zijn goal doet Cruijff herinneren aan de wedstrijd in de herfst van 1964. Ook een corner die hij mocht nemen, ligt nog vers in het geheugen.
'Ik wist dat ik die corner niet voor kon krijgen. Ik had helemaal de kracht niet, dus er moest snel van speler gewisseld worden', zegt Cruijff.
Beluister het gesprek met Cruijff hier.