Wie stopte de pepernoot in de band van Zwarte Piet?

'Zwarte Piet ging uit fietsen, toen klapte zijn band.' Deze zin klinkt uit vele kinderkeeltjes nu Sinterklaas in het land is. Maar waar komt dit liedje nou eigenlijk vandaan?
Volgens Joke van der Ven uit Groningen bedacht zij de tekst in 1973 met collega-lerares Lucy Groot. 'Het was gewoon een dolle bui: we gaan een Sinterklaasliedje schrijven.'

Of Van der Ven daadwerkelijk de oorspronkelijke auteur is van het liedje, valt niet te herleiden. Dit geldt logischerwijs ook voor bewijs dat ze het niet heeft bedacht.

Zie ginds komt de stoomboot
Wat wél duidelijk is, is dat de melodie afkomstig is van de Sinterklaasklassieker 'Zie ginds komt de stoomboot'.

Swarte Pyt soe te fytsen
Maandag meldden diverse luisteraars en kijkers van RTV Noord dat ze 'Zwarte Piet ging uit fietsen' al voor 1973 in het Fries zongen. De Fryske Akademy bevestigt dat het liedje genaamd 'Swarte Pyt soe te fytsen' inderdaad al voor de jaren zeventig bij onze buren klonk.

Piepgaatje
Ook wordt er in de reacties gerept over 'piepgaatje' in plaats van 'pepernootje'. Die term komt uit het kinderliedje 'Jantje ging fietsen' uit de zestiger jaren.

Buma/Stemra
Bij Buma/Stemra, die de belangen van Nederlandse muziekauteurs behartigt, staan dertien versies van 'Zwarte Piet ging uit fietsen' geregistreerd. Daarnaast is er een aantal afgeleiden terug te vinden, waaronder 'Snelle Piet ging uit fietsen' en 'Op een dag ging Piet fietsen'.

Erkenning
Van der Ven hoopt het auteursrecht alsnog te claimen. Niet om de pepernoten, maar om de erkenning.
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws