Veroorzaker dodelijk ongeluk Hoornsterzwaag zat te whatsappen

© Archief RTV Noord (De Vries Media)
De 20-jarige automobilist uit Akkrum die in mei een dodelijk ongeval veroorzaakte, was tijdens de rit aan het whatsappen. Dat bleek maandag tijdens de zitting.
De officier van justitie eiste een werkstraf van 240 uur en een rijontzegging van een jaar.

Vijf wandelaars

De bestuurder zag vijf wandelaars over het hoofd. Een 49-jarige man uit Winsum overleed direct. Zijn 44-jarige vrouw raakte ernstig gewond aan haar benen; haar knieën waren verbrijzeld. De 18-jarige zoon en twee vrienden van hem uit Zoutkamp en Wetsinge raakten lichtgewond.
De groep logeerde op een camping bij Hoornsterzwaag en waren onderweg naar een oldtimerfestival. Onderweg werden ze geschept door de jonge Fries.

Automobilist moest remmen

De weg Bij de Leijwei kent amper straatverlichting. De groep wandelaars liepen in donkere kleding achter elkaar, aan de rechterkant van de weg. Dat neemt niet weg dat de automobilist had kunnen remmen of uitwijken toen hij de groep zag, zei het Openbaar Ministerie.
De bestuurder had geen aandacht voor de weg. Hij was aan het whatsappen met vrienden. Terwijl hij een bericht aan het tikken was, reed hij op de groep in. Daardoor is de automobilist schuldig aan dit ongeval, vindt de officier van justitie.
De rechter doet over twee weken uitspraak.